Opioidová krize za sebou nechává nejen poškozené, ale i mrtvé Američany. Foto: needpix

Opioidová krize: Purdue Pharma možná zkrachuje, její majitelé odklánějí majetek

Jeden z největších viníků americké opioidové krize, společnost Purdue Pharma nabídla mimosoudní vyrovnání. Skoro polovina států USA je pro, zbytek váhá nebo dohodu striktně odmítá.

 

Americký výrobce OxyContinu, jednoho z léků, kvůli kterým Spojené státy čelí doslova epidemii závislosti na lécích tišících bolest, dosáhl dohody na mimosoudním vyrovnání téměř v polovině států USA. Například arizonský generální prokurátor Mark Brnovich uvedl, že současná dohoda znamená od rodiny Sacklerových (majitelé Purdue Pharma) více peněz, než nabízeli v předešlých vyjednáváních.

„Rozhovory výrazně pokročily. Toto je nejrychlejší a nejjistější cesta k tomu, aby oběti opioidové krize nebo jejich pozůstalí získali od Sacklerů nějaké odškodnění.,“ řekl Brnovich agentuře Associated Press. Podle nejrůznějších odhadů, na které odkazuje také britský portál listu The Guardian, se celková výše odškodnění, kterou by měla Purdue Pharma zaplatit, blíží dvanácti miliardám dolarů (více než 280 miliard korun). Sacklerovi ale nabízí „jen“ kolem 4,5 miliardy (asi 105 miliard korun).

Dohoda je pro oběti nevýhodná, tvrdí žalobci

Právníci, kteří zastupují kolem dvou tisíc měst, okresů a dalších žalujících společnost Purdue Pharma, se zřejmě připojí k více než dvěma tuctům států USA, které se Sacklerovými dohodly nebo jsou přinejmenším této dohodě blízko. Na druhé straně stojí přibližně stejný počet států, které mimosoudní vyrovnání stále odmítají a chtějí spor dovést až před soudy.

„Zatímco se naše země vzpamatovává ze spouště, kterou způsobila nenasytnost Sacklerových, tak tato rodina se snaží vyhnout odpovědnosti a výrazně podhodnotit odškodnění, které obětem opioidové krize náleží,“ uvedla například newyorská generální státní zástupkyně Letitia Jamesová, která se Sacklerovými nabízenou sumou není spokojená.

Podle Jamesové totiž nabídka majitelů Purdue Pharma neobsahuje odškodnění za „hloubku bolesti a utrpení“, které farmaceutická firma způsobila. „Jako generální prokurátorka budu pokračovat v úsilí dosáhnout pro oběti spravedlnost a bojovat za to, aby to původci krize pocítili. Bez ohledu na to, jak mocní jsou,“ dodala Jamesová.

Vedle New Yorku dohodu odmítá také například Massachusetts a Connecticut, kde Purdue Pharma sídlí. Connecticutší žalobci pak podle dobře informovaného zdroje, na který se Guardian odvolává, vyzvali Sacklerovi, aby se za jimi nabídnuté 4,5 miliardy dolarů skutečně zaručili. Zástupci státu Severní Karolína a Tennessee naproti tomu majitelům Purdue Pharma předložili protinávrh na mimosoudní vyrovnání, který ovšem Sacklerovi podle agentury Reuters odmítli.

Devatenáctá nejbohatší rodina v USA může přijít (skoro) o všechno

Miliardářská rodina navíc čelí novému problému. Letitia Jamesová podle listu New York Times oznámila, že úřady zachytily transfer v objemu přibližně jedné miliardy dolarů z bankovních účtů patřících právě Sacklerovým. Peníze prý skončily také ve švýcarských bankách. Jamesová se domnívá, že se tak majitelé Purdue Pharma snaží odklánět majetek právě s ohledem na to, jak velké odškodnění by možná nakonec museli zaplatit.

Newyorská prokurátorka nedávno obeslala na tři desítky finančních institucí a nejrůznějších investičních poradců s upozorněním, že se stát snaží zmapovat majetek rodiny Sacklerů. Jamesová totiž už dříve vyjádřila podezření, že se Sacklerovi budou snažit majetek skrýt všemi možnými způsoby, včetně například investic v daňových rájích.

Motivace k finančním převodům je o to silnější, že výše zmíněné dohody o mimosoudním vyrovnání obsahují také návrh na ochranu před věřiteli, což by pro Purdue Pharma prakticky znamenalo spuštění bankrotu. Sacklerovi by tím nad společností ztratili kontrolu a teoreticky by se tak mohli alespoň části soudem nařízeného odškodného vyhnout.

Podle odhadu magazínu Forbes činí čisté jmění Sacklerových asi třináct miliard dolarů (přes 300 miliard korun). Díky tomu jsou devatenáctou nejbohatší rodinou ve Spojených státech. Pokud by jim tedy soudy nařídily vyplatit dvanáctimiliardové odškodné, rodina by mohla přijít až o 92 procent majetku.

Petr Musil