Podřipská nemocnice zřejmě přejde pod skupinu Penta. Foto: Foto: pnsp.cz/penta

Roudnická nemocnice přejde zřejmě pod skupinu Penta Hospitals

Podřipská nemocnice s poliklinikou v Roudnici nad Labem na Litoměřicku přejde zřejmě pod skupinu Penta Hospitals. Chce to udělat Jakub Zavoral, na kterého podle rozhodnutí soudu bude převeden poloviční podíl Josefa Krajníka v nemocnici. Podle informací, které ČTK získala od Vrchního soudu v Praze, totiž soud potvrdil verdikt soudu prvního stupně. Zavoral se tak stane jediným vlastníkem nemocnice a celý stoprocentní podíl chce prodat Pentě. Mluvčí Penta Hospitals Lenka Holá ČTK řekla, že se čeká na dořešení právních úkonů. Krajník byl proti Zavoralovu záměru a proti prodeji akcií Pentě protestovali zaměstnanci nemocnice.

 

„Soud rozhodl a my to respektujeme,“ řekla mluvčí nemocnice Markéta Smutná k aktuálnímu dění. Nemocnice na svém webu informovala, že do naplnění podmínek určených soudem zůstává situace beze změny. „Podle vyjádření Zavorala bude celá společnost převedena do vlastnictví Penta Hospitals CZ, s.r.o. Toto proběhne po splnění všech podmínek určených soudem a převod bude realizován po schválení antimonopolním úřadem,“ sdělila nemocnice.

V roce 2011 uzavřel Krajník opční smlouvu, podle které měl do čtyř let prodat svůj padesátiprocentní podíl druhému majiteli nemocnice s polovičním podílem, Zavoralovi. Prvoinstanční soud rozhodl, že smlouva platí a nabyvatelem Krajníkova padesátiprocentního podílu má být Zavoral, protistrana se odvolala. Vrchní soud ale verdikt potvrdil. Rozsudek ještě musí nabýt právní moci.

Spor mezi oběma původními partnery vyvolal obavy o budoucnost nemocnice, které před rokem vyvrcholily demonstrací. Podle Zavorala nyní končí období nejistoty ohledně budoucího fungování nemocnice, které mělo negativní vliv na zaměstnance i pacienty. „Nemocnice je ve výborné kondici a čeká ji další rozvoj. Jsem zkušený manažer a pro zabezpečení jejího chodu v nadcházejících týdnech a měsících si navíc přivedu autoritu z oboru. Zaměstnancům děkuji za trpělivost, rád je přesvědčím, že loajalita k nemocnici a jejím pacientům má nadále hluboký smysl,“ uvedl v oficiálním vyjádření Zavoral.

Podle Zavorala se nic nezmění v rozsahu ani kvalitě poskytované péče. „Že máme o nemocnici zájem, jsme už dříve potvrdili. Dneska vše záleží na dohodě s jejím novým vlastníkem,“ řekla mluvčí Penta Hospitals.

Spádová oblast nemocnice má zhruba 50.000 obyvatel. Mluvčí nemocnice Smutná ČTK řekla, že loni bylo v nemocnici hospitalizováno 7416 lidí, ambulantně ošetřeno 77.709 lidí, uskutečnilo se 1500 chirurgických operací a v porodnici se narodilo 709 dětí.

-čtk-