Podle agentury Bloomberg se japonská farmaceutická skupina Takeda rozhodla zbavit některých svých aktiv. Prodávat bude majetek v Latinské Americe, Africe i Evropě.. Foto: Takeda

Takeda prý rozprodá část svých aktiv

Takeda prý bude prodávat některá aktiva v takzvaných zemích rozvíjejících se trhů, ale i v západní Evropě. Agentuře Bloomberg to údajně potvrdily dobře informované zdroje právě z blízkosti japonské farmaceutické skupiny. Cílem takového kroku je alespoň částečně snížit své poměrně vysoké zadlužení.

 

V nadcházejících týdnech by Takeda měla oznámit prodej svého byznysu léků na předpis i spotřební farmaceutické divize v Latinské Americe, na Blízkém východě, Africe, Rusku a Asii. Jedná se o aktiva, která japonská firma získala během roku 2011, kdy získala svého švýcarského konkurenta, společnost Nycomed. Podle zdrojů, na něž se Bloomberg odvolává, by prodej mohl Takedě vynést kolem tří miliard dolarů (přes 70 miliard korun).

Více kupců, lepší cena?

Takeda prý nutně nechce vše, co je na prodej, prodat jedinému zájemci, nýbrž je ochotna jednotlivé části přenechat různým kupcům. Nabídku Takedě už měla předložit švýcarská farmaceutická společnost Acino International, která se zaměřuje především na výrobu generik. Ale také její německý konkurent Stada Arzneimittel. Za oběma farmaceutickými firmami ale stojí silní vlastníci v podobě fondů, jež se soustředí na investice do podílů v různých společnostech.

O zmíněné divize v západní Evropě prý rovněž projevilo zájem několik investičních společností jako například Advent International, které patří Zentiva. Vedle ní mají mezi potenciálními kupci být také Apollo Global Management nebo Cerbereus Capital Management. Hodnota těchto aktiv dosahuje odhadem kolem jedné miliardy eur (bezmála 26 miliard korun).

Že k avizovaným prodejům nakonec opravdu dojde, naznačuje už květnové vyjádření Takedy, podle kterého se rozhodla prodat švýcarskému Novartisu svůj byznys s léky proti očním chorobám. Transakce dosáhla hodnoty 5,3 miliardy dolarů (kolem 125 miliard korun).

Dluh kvůli Shire

Jak už bylo řečeno, hlavní motivem Takedy je snižování dluhu, do kterého se dostala poté, co za 62 miliard dolarů (bezmála 1,5 bilionu korun) převzala americkou farmaceutickou skupinu Shire. Takeda se chce postupně zbavit aktiv, která se netýkají jejího stěžejního byznysu, jímž je gastroenterologie, onkologie, neurologie a vzácné choroby. Svůj dluh chce snížit na úroveň, která by odpovídala dvojnásobku jejího provozního zisku. Tohoto cíle hodlá dosáhnout během tří až pěti let.

Akcie Takedy na informace kolem údajného prodeje některých aktiv nejprve během čtvrtečního obchodování mírně posílily, ovšem už na závěr týdne si investoři vybírali zisky a hodnota Takedy klesla zhruba o 2,5 procenta. Během posledních šesti měsíců se však akcie farmaceutické společnosti drží na poměrně stabilní úrovni, oproti loňskému září však přišli bezmála o pětinu své hodnoty.

Takedě si přitom poměrně daří. Podle zatím posledních zveřejněných výsledků (za první čtvrtletí tohoto roku) se její tržby meziročně zvýšily o téměř devadesát procent. O 142 procent vzrostl také provozní zisk a marže poskočila téměř o třetinu. Na výsledcích se ale, jak sama Takeda přiznala, projevily synergické efekty akvizice společnosti Shire. Pro celoroční výsledky však vedení firmy počítá s růstem tržeb, provozního i čistého zisku v řádu jednotek procent.

Skoro 240 let historie

Historie japonské farmaceutické skupiny sahá do roku 1781. Tehdy Chobei Takeda začal v Ósace prodávat medicínu z tradičních čínských a japonských bylinek. Jméno Takeda rychle získalo reputaci a časem se stalo synonymem firmy, která na trh dodávala kvalitní léky. Od roku 1925 je Takeda akciovou společností. V roce 1949 vstoupila na tokijskou burzu. O třináct let později se dostala na zahraniční trhy a v roce 1978 se její výrobky objevily také v Evropě, kde navázala rovněž spolupráci s francouzskými a německými farmaceutickými firmami.

V polovině 80. let pak vytvořila první společný podnik v USA se společností Abbott Laboratories. V dalších letech Takeda dále expanduje, ať už v podobě zakládání joint ventures nebo pomocí akvizic menších farmaceutických společností. Postupně se z ní stala farmaceutická skupina globálního významu.

Petr Musil