Nemocnice v Domažlicích, Stodě a Klatovech nakonec fúze nečeká, krajské zastupitelstvo včera návrh stáhlo. Foto: koláž ZD

Zastupitelstvo Plzeňského kraje stáhlo fúzi tří krajských nemocnic

Zastupitelstvo Plzeňského kraje včera stáhlo z jednání hlavní bod programu – schválení fúze krajských nemocnic akutní péče v Domažlicích, Stodě a Klatovech. Jejich sloučení k 1. lednu 2020, které kraj připravuje od února s poradenskou firmou KPMG, schválila 27. srpna krajská rada. Proti byla včera koaliční ODS a opoziční ANO řeklo, že fúzi nepodpoří, když není koaliční shoda. ČTK to řekla krajská radní Milena Stárková (ČSSD). Do konce volebního období krajské reprezentace už nebude podle ní fúze projednávána. Nemocnice budou fungovat jako dosud.

 

„Když náš hlavní koaliční partner nechce, tak už to těžko zlomíme. Situace se natolik zpolitizovala, že z mého pohledu už nejde o faktický chod nemocnic,“ uvedla Stárková. Podle ní 25. února schválili v radě záměr fúze všichni čtyři koaliční partneři. Nevyloučila, že dnešním krokem mohly stát blížící se krajské volby. Soudí, že fúzí by se nemocnice dále posunuly a jejich zaměstnanci na ni čekali a nebyli proti; pro ně a pro občany kraje by se nezměnilo nic.

Podle náměstka hejtmana a senátora Vladislava Vilímce (ODS) by po fúzi stále fungovaly tři nemocnice a není jasné, kdo by je řídil a jaké pravomoci by měli jejich šéfové. „Otcem myšlenky je hlavně zdravotnický holding, který funguje paralelně vedle vedení nemocnic. Je to taková představa, že některé věci budou efektivnější a operativnější. Neoddálí se ale naopak operativní řízení nemocnic?,“ poznamenal. Fúze by podle něj nevyřešila hlavní problémy – nedostatek doktorů a sester a jejich vzdělávání.

„Nás to nepřesvědčilo, ani studie (KPMG). Je to trochu něco, co tu bylo před 2,5 lety, kdy bylo také něco naslibováno a výsledky nejsou takové,“ řekl ČTK zastupitel Jan Šašek (ODS), který je také rokycanským místostarostou. Podivil nad tím, že jediná akutní nemocnice v Rokycanech byla z fúze vyjmuta, podle kraje kvůli rekonstrukci za 400 milionů Kč.

Domažlická, Stodská nemocnice a holding Nemocnice Plzeňského kraje měly k 1. lednu 2020 splynout s Klatovskou nemocnicí. Nástupnická firma se měla jmenovat Nemocnice Plzeňského kraje a.s. a získat IČO Klatovské nemocnice jako největšího subjektu. Fúze měla zvýšit výnosy ze zdravotního pojištění, uspořit náklady, zefektivnit řízení, posílit spolupráci, společné nákupy, vzdělávání a organizaci péče. Podle náměstka hejtmana Pavla Čížka (STAN) se setkávala s dobrým ohlasem u zdravotních pojišťoven, které by získaly silnějšího partnera; nový subjekt s 1270 zaměstnanci a 690 lůžky měl lépe čelit i nedostatku personálu.

-čtk-