17 specializovaných nemocničních onkogynekologických center by mělo získat téměř 830 milionů korun z evropských fondů. Foto: Freepik

Na zlepšení prevence a léčby rakoviny u žen půjde 829 milionů Kč

Na zlepšení prevence a léčby rakoviny u žen půjde téměř 830 milionů korun z evropských fondů. Podpořeno bude 17 specializovaných nemocničních onkogynekologických center. Dalších 693 milionů korun si rozdělí 12 perinatologických center starajících se o těhotné a novorozence. V tiskové zprávě o tom informovalo Centrum pro regionální rozvoj ČR, které má na starosti administraci evropských dotací z Integrovaného regionálního operačního fondu (IROP).

 

„Prostřednictvím IROP přispívá Evropská unie na pořízení nejmodernějšího přístrojového vybavení a technologie částkou téměř 829 milionů korun. Prostředky směřují do 17 center vysoce specializované onkogynekologické péče po celé České republice,“ uvedla Helena Miškovičová, ředitelka Sekce administrace programů IROP Centra pro regionální rozvoj ČR.

U žen jsou podle statistik Národního onkologického programu zhoubné nádory prsu nejčastější formou rakoviny. Každoročně si diagnózu vyslechne asi 7000 žen, zhruba 1900 každý rok nemoci podlehne. Mezi další riziková onemocnění patří nádory vaječníků, dělohy nebo děložního čípku.

Lidé léčení s rakovinou ve specializovaných centrech mají mnohem lepší prognózu, odborníci se proto snaží léčbu centralizovat. Naopak péči o pacienty takzvaně v remisi, tedy ty, kteří prodělali úspěšně léčbu a je třeba je pravidelně sledovat, částečně mohou převzít z onkologických ambulancí praktičtí lékaři.

Podpořená byla centra ve fakultních nemocnicích v Brně, Hradci Králové, Plzni, Olomouci, Ostravě a v pražském Motole, na Královských Vinohradech a ve Všeobecné fakultní nemocnici, v brněnském Masarykově onkologickém ústavu, pražském Ústavu pro matku a dítě a v krajských nemocnicích v Pardubicích, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Mostě, Zlíně a Novém Jičíně.

-čtk-