Ilustrační foto: FB Zdravotnické záchranné služby hl.m.Prahy

Letecká záchranka pro Prahu a střední Čechy má ročně na 600 vzletů

Letecká záchranná služba pro Prahu a střední Čechy má ročně na 600 vzletů. Často se jedná o zásah u dopravních nehod ve Středočeském kraji. Provoz vrtulníků zajišťuje policie v pražské Ruzyni, na provoz přispívá i středočeské hejtmanství.

Spolupráce s leteckou záchrannou službou funguje dobře, řekl ČTK ředitel středočeské záchranné služby Jiří Knor, který roky slouží právě i na základně letecké záchranky.

Podle ředitele je vrtulník záchranné služby vybavený stejně jako sanitka, navíc některé úkony lze provádět za jízdy v sanitce, ale není to možné při letu vrtulníku. „Hlavní tíha poskytování přednemocniční péče je na pozemních záchrankách,“ uvedl Knor. Vrtulník pak může pacienta po nezbytném ošetření a zajištění rychleji přepravit do nemocnice.

Pokud je třeba zásah vrtulníku na hranici s dalšími kraji, stává se, že do středních Čech zamíří i vrtulník ze sousedního kraje, například Královéhradeckého. Podle Knora má Česká republika ekvivalentní pokrytí leteckou záchrankou jako Německo.

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo veřejnou zakázku na provozování vrtulníků letecké záchranné služby (LZS) po roce 2021. Stanovišť bude do roku 2028 bude dál deset, místo pěti bude mít šest nepřetržitý provoz. Nově bude víc soukromých provozovatelů, policie bude dál obhospodařovat pražskou základnu a armáda plzeňskou. Změnu provozovatelů nevidí ředitel středočeské záchranky jako hrozbu, mnohem větší problém je podle něj plošný nedostatek lékařů, který se týká i záchranné služby. Důvodem je časová a psychická náročnost služeb i nedostatek respektu pacientů. Středočeští krajští záchranáři loni ošetřili téměř 118.000 pacientů.

-čtk-