"Mrzí mě, že se ministerstvo dopředu nezeptalo kraje ani záchranky, co si o tom myslí.," smutní hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Foto: Wikipedia

Liberecké zastupitelstvo nesouhlasí s omezením letecké záchranky

Zastupitelé Libereckého kraje nesouhlasí s omezením služeb letecké záchranné služby po roce 2021 s nímž počítá tendr, který vypsalo ministerstvo zdravotnictví, a žádají jejich zachování. Zastupitelé včera pověřili hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj), aby o jejich usnesení informoval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO). Jeden dopis se zásadními připomínkami a nesouhlasným stanoviskem odeslal hejtman už v pondělí po jednání mimořádné rady kraje.

 

Ministerstvo v zadání veřejné zakázky na provozování vrtulníků letecké záchranné služby po roce 2021 nepočítá s tím, že by liberečtí záchranáři zajišťovali speciální záchranné akce u nichž je potřeba například slanit k pacientovi v nepřístupném terénu. Podle ministerstva obslouží Liberecký kraj v takovém případě záchranáři z Hradce Králové, Ústí nad Labem nebo Prahy. Obavy kraje ze zhoršení dostupnosti služby nejsou podle mluvčí resortu Gabriely Štěpanyové opodstatněné.

Liberecký kraj je ale velmi členitý, i proto mají záchranná a horská služba v kraji od roku 1997 speciálně vycvičené týmy, které s vrtulníkem létají, slaňují a zachraňují v náročném terénu. „Za ty roky jsme takových zásahů provedli už 350. S moderními sporty jako je lezení, paragliding, ale také třeba singlltrek, jich navíc přibývá a předpokládáme, že se to bude dál navyšovat,“ řekl dnes ČTK mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Naposledy museli v úterý transportovat v podvěsu seniora, který uvízl v nepřístupném terénu v Jizerských horách.

„Mrzí mě, že se ministerstvo dopředu nezeptalo kraje ani záchranky, co si o tom myslí. To je větší problém, než věc samotná, že nepovažují za důležité se kraje, který dává do fungování záchranky každoročně víc než 200 milionů, zeptat,“ řekl hejtman. Liberecký kraj mimo jiné připravuje i projekt modernizace letecké základny na libereckém letišti, aby tam bylo možné přistávat i v noci. Ani s 24hodinovým provozem v Liberci ale zadání tendru nepočítá. Z deseti základen má mít nepřetržitý provoz šest.

-čtk-