Zdánlivě neškodná homeopatie. Ovšem jen do doby, než její protagonisté začnou radit, jak odmítat očkování a „léčit“ autismus. Foto: pixabay

Homeopaté jen vytváří dojem, že léčí, varuje šéf britské NHS. Navíc lžou o autismu i očkování

Cokoliv, co dává homeopatii punc důvěryhodnosti, přináší riziko, že lidé budou ochotni utrácet své pracně vydělané peníze za falešnou léčbu, upozorňuje Simon Stevens, generální ředitel britské Národní zdravotní služby (National Health Service). Reaguje tak na skutečnost, že tamní Sdružení homeopatů (Society of Homeopaths) získalo akreditaci ze strany úřadu dohlížejícího na kvalitu služeb poskytovaných ve zdravotnictví (Professional Standards Authority – PSA). Stalo se tak navzdory tomu, že členové sdružení doporučují a inkasují peníze za nebezpečné nesmysly, jako jsou „léčba autismu“ nebo „homeopatické očkování“.

 

Vedení britské National Health Service (NHS) se opětovně ostře vymezilo proti homeopatii a těm, kteří ji nabízí jako službu řešící řadu zdravotních problémů. A nejde jen o to, že neexistuje jediný spolehlivý důkaz, že by „homeopatická léčba“ měla větší efekt než podání placeba. V zemi řeší, že členové Society of Homeopaths aktivně propagují nebezpečné nesmysly, které jsou ohrožením pro zdraví jednotlivců i veřejné zdraví jako takové. Navzdory tomu opětovně získala tato společnost zastupující zájmy všech, kteří nabízí homeopatii, akreditaci ze strany úřadu Professional Standards Authority (PSA) dohlížejícího na kvalitu služeb poskytovaných ve zdravotnictví. Fakticky tak získala státem garantovanou „známku kvality“, podle níž se rozhodují lidé, když uvažují, kde budou řešit své zdravotní problémy. „Cokoliv, co dává homeopatii punc důvěryhodnosti, přináší riziko, že lidé budou ochotni utrácet své pracně vydělané peníze za falešnou léčbu, která v lepším případě nemá žádný efekt, a v tom nejhorším může být potenciálně nebezpečná,“ napsal Simon Stevens, generální ředitel NHS v oficiálním dopise určeném úřadu Professional Standards Authority. O jeho snaze, aby PSA zrušila svou akreditaci pro homeopatickou společnost, informovala britská média.

Homeopatie podle něj „není náhradou za přísně testované a vyzkoušené léčebné metody, které předepisují lékařští profesionálové“. Už v minulosti přitom NHS varovala před tím, že homeopatické přípravky nejsou na rozdíl od skutečných léků nijak testovány ohledně své bezpečnosti a účinnosti: „Neexistuje žádný důkaz dobré kvality, že homeopatie je účinná jako léčba u jakéhokoliv zdravotního stavu.“ Přesto vytváří falešný dojem, že léčí. Proto se také NHS před lety rozhodla, že postupně ukončí její úhradu z veřejných peněz. O veřejné peníze tak přišla i londýnská nemocnice „celostní medicíny“, která praktikovala homeopatii již od roku 1849. Více zde:

Homeopati šíří dezinformace o očkování

Důvodem, proč se vedení NHS vymezuje vůči tamní Society of Homeopaths je to, že její členové aktivně nabízí a také si nechávají zaplatit za vyloženě nebezpečné nesmysly a současně také šíří dezinformace spojené například s očkováním. „Jedná se o zásadní problém v době, kdy vznikají a šíří se dezinformace o očkování, které představují významné nebezpečí pro lidské zdraví,“ cituje dopis zpravodajský portál BBC News s tím, že některé z těchto dezinformací homeopaté propagují a tím ovlivňují rozhodování rodičů ohledně očkování. Děje se tak v době, kdy Velká Británie kvůli návratu spalniček a poklesem proočkovanosti proti nim, letos přišla ze strany Světové zdravotnické organizace o status „země bez výskytu spalniček“, ostatně stejně jako Česko.

Britský deník The Telegraph například nedávno upozornil na konkrétní případ homeopatky Lorraine Whitbyové z hrabství Essex, která podle svých slov „není proti očkování“ a ani neříká, že určité zdravotní problémy „způsobuje očkování“, přesto svým klientům radí, aby dali přednost homeopatii: „Bude lepší, když posílíte jejich imunitní systém, a nenecháte je přeočkovat,“ radila novinářce, figurantce vystupující jako matka s tříletými dvojčaty. Na její dotaz, zda má dětem podávat vitamíny, homeopatka odpověděla: „Ne ne, homeopatika.“ Sama Whitbyová svou dnes již dospělou dceru nenechala očkovat, protože „pokud by pak byla nějaká postižená, vyčítala bych si to, raději jsem se snažila jí posílit“. Současný britský systém očkování je pak podle ní „pouze orientovaný na peníze, nikoliv za zdraví“. Za svou konzultaci pak požadovala celkem 96 liber, tedy necelé tři tisíce korun. Podle zjištění deníku není jedinou homeopatkou, která své klienty odrazuje od očkování. Další z oslovených homeopatů například tvrdili, že „očkování proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím pravděpodobně zabije více lidí než spalničky ve Velké Británii a Evropě“ nebo šířili různé knihy a DVD varující před očkováním.

Podle britské skeptické organizace Good Thinking Society toto navíc není jediný případ, kdy homeopaté poškozují zdraví svých klientů i veřejné zdraví. Někteří z nich nabízí nijak neověřenou „terapii“ CEASE, tedy „Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression“, postavenou na podávání doplňků stravy, vitamínu C, homeopatik a úpravy jídelníčku, jenž má vést k plnému vymizení projevů poruch autistického spektra. Zároveň zastánci této metody tvrdí, že poruchy autistického spektra jsou způsobené očkováním. Stačí prý ale provést „detoxikaci“ a je možné dítě zbavit „zátěže“ způsobené očkováním. „Členové Society of Homeopaths nabízí CEASE terapii a šíří tak falešnou a potenciálně nebezpečnou představu, že vakcíny jsou nebezpečné a autismus lze vyléčit pomocí metod ‚alternativní‘ medicíny,“ uvedl pro The Telegraph Michael Marshall, projektový ředitel Good Thinking Society. Navíc homeopaté tak cílí na obzvláště zranitelné rodiče, kteří jsou ochotni obětovat a vyzkoušet prakticky cokoliv, aby svým dětem pomohli. Ve skutečnosti ale utrácí peníze za falešnou naději. Tím, že homeopatická společnost získala akreditaci PSA, tak také může působit dojmem, že její členové nabízí skutečné zdravotní služby, což není pravda. Proto také britští skeptici napadli rozhodnutí PSA u soudu a požadují, aby úřad své rozhodnutí přehodnotil.

Samotná Society of Homeopaths stejně jako úřad Professional Standards Authority se odmítly podle deníku The Independent vyjádřit k dopisu vedení NHS kritizující homeopatii stejně jako certifikaci této zájmové organizaci.

Ludmila Hamplová