Obránci cukrových kuliček protestují proti rozhodnutí NHS neproplácet homeopatii a tvrdí přitom, že „tyto léky stojí velmi málo a u mnoha pacientů nemají žádnou vhodnou alternativu“. Foto: Save NHS Homeopathy

Londýnská nemocnice „celostní medicíny“ přestává poskytovat homeopatii hrazenou z veřejných peněz

V nejlepším případě se jedná o placebo, tak zní zdůvodnění britské Národní zdravotní služby (NHS), která postupně ukončuje úhradu cukrových kuliček. Ukončení z veřejných prostředků hrazené homeopatie v The Royal London Hospital for Integrated Medicine je tak jedním z konkrétních kroků. The British Homeopathic Association zastupující zájmy homeopatů se však obává o zdraví britských pacientů.

 

Britské zdravotnictví je v mnoha ohledech neobvyklé. Zdá se však, že o jednu svou podivnost po letech sporů konečně přichází. Národní zdravotní služba (NHS) přestává hradit homeopati z veřejných finančních prostředků. Toto rozhodnutí se od začátku letošního dubna týká také The Royal London Hospital for Integrated Medicine, tedy zdravotnického zařízení, které samo sebe popisuje jako vůbec největším poskytující služby „celostní medicíny“ a současně čerpající veřejné peníze. „Nemocnice nabízí celou řadu terapií, které jsou plně integrovány do systému NHS a konvenční medicíny,“ stojí na jejích webových stránkách.

„Od 3. dubna 2018 již nebude The Royal London Hospital for Integrated Medicine poskytovat homeopatické léky financované NHS (pozn. redakce – hrazené z veřejných finančních prostředků) žádným pacientům jako součást jejich rutinní péče,“ informuje pacienty leták vydaný zřizovatelem nemocnice, jímž je University College London Hospitals Foundation Trust. Jak uvádí deník The Independent nemocnice již pacientům neposkytuje hrazenou fytoterapii. Nicméně pacienti, kteří mají o homeopatii či fytoterapii zájem, o tuto péči nepřijdou. Pouze si ji musí zaplatit ze svého. „Pokud se rozhodnete, můžete si koupit tyto léky v naší lékárně nebo jakékoliv jiné lékárně, která nabízí homeopatika,“ uklidňuje nemocnice pacienty ve svém prohlášení.

Homeopatie nefunguje, není důvod ji hradit

Homeopatika byla za určitých podmínek ve Velké Británii skutečně hrazená. Například v roce 2016 zaplatila NHS za neúčinné cukrové kuličky 92 412 liber. V loňském roce se však homeopatika dostala na seznam přípravků, které NHS z důvodu nízké nákladové efektivity a také chybějících dat o klinické účinnosti přestává hradit z veřejných peněz. Konkrétně NHS doporučila lékařům, aby nepředepisovali homeopatika novým pacientům a u pacientů, kteří již jsou takto „léčeni“, změnili terapii. Podle Simona Stevense, ředitele NHS, je homeopatie „v nejlepším případě placebo a zneužití omezených prostředků NHS“. „Veřejnost správě očekává, že NHS použije každou libru moudře a uvážlivě,“ uvedl Stevens v roce 2017 pro deník The Telegraph. Více jsme psali zde.

Konkrétně přestává být homeopatie hrazená v jednotlivých britských regionech. V současnosti mohou tuto péči pacienti čerpat za peníze daňových poplatníků pouze v Bristolu a Glasgow. Jak upozorňuje zpravodajský portál BBC News v souvislosti s The Royal London Hospital for Integrated Medicine „hlavní centrum homeopatie už nebude moci utrácet peníze NHS za kontroverzní praxi“. Současně BBC News připomíná základní prohlášení NHS: „Neexistuje žádný důkaz dobré kvality, že homeopatie je účinná jako léčba u jakéhokoliv zdravotního stavu.“

Právě The Royal London Hospital for Integrated Medicine má dlouhou „homeopatickou historii“. Byla založena v roce 1849 jako London Homoeopathic Hospital a jejími zakladateli byli vůbec první britští lékaři homeopaté v zemi. Podle britské skeptické společnosti The Good Thinking Society, která dlouhodobě pracovala na tom, aby šarlatánství v podobě homeopatie, bylo vyjmuto z úhrad, byl tento krok „velmi významný a velmi opožděný“. „Tento krok znamená, že se Londýn připojil k naprosté většině země, která poslala homeopatii zpět do historických knih. Jediné dvě oblasti, které stále plýtvají veřejnými penězi na dávno vyvrácené přípravky, jsou Bristol a Glasgow. Doufejme, že i v těchto městech budou přijata rozumná rozhodnutí, a nakonec bude zastaveno toho vyhazování omezených finančních prostředků NHS za neefektivní přípravky,“ uvedl pro BBC News Michael Marshall, ředitel The Good Thinking Society.

Pacienti přijdou o potřebnou léčbu, tvrdí homeopatická asociace

Kroky NHS, které vedou k ukončení úhrad za cukrové kuličky bez jediné molekuly původní látky, kritizuje The British Homeopathic Association, která zastupuje homeopaty ve Velké Británii. Jejím cílem je „podporovat a rozvíjet studium a praxi homeopatie“ a současně „podporovat vzdělávání a výzkum v homeopatické praxi a teorii“. Asociace také spustila petici proti rozhodnutím NHS adresovanou britskému parlamentu. „Tyto léky stojí velmi málo a u mnoha pacientů nemají žádnou vhodnou alternativu,“ stojí v textu petice, která získala zhruba 34 tisíc podpisů. Podle homeopatické asociace prý mnoho pacientů trpí tak závažnými vedlejšími účinky léčivých přípravků, že je nemohou užívat, anebo jim „všechny další konvenční léky a intervence nepřinesly zlepšení jejich zdraví“. „Tito pacienti budou nadále potřebovat léčbu hrazenou NHS, a nakonec budou NHS stát více, pokud jim budou podány konvenční léčivé přípravky,“ stojí v textu petice. Její signatáři jsou mimo jiné přesvědčeni o tom, že ukončení úhrady homeopatik z veřejných peněz naopak přinese další finanční náklady a utrpení pacientů.

Podle profesora Edzarda Ernsta, který na britské University of Exeter založil pracoviště specializující se na výzkum „celostní a alternativní medicíny“, jsou tato tvrzení přinejmenším zavádějící. „Pokud někteří pacienti pořád chtějí homeopatika, mohou je získat, jen si je zaplatí sami. To se zdá zcela spravedlivé a racionální. Proč bychom my, daňoví poplatníci, měli platit za neúčinnou léčbu,“ ptá se na svém blogu. Homeopatii nelze považovat „vhodnou alternativu“, ale něco, co naprosto odporuje principům medicíny postavené na důkazech. „Pokud NHS škrtne neefektivní léčbu, pacienti nebudou trpět více, ale méně, protože mohou dostat skutečně účinnou léčbu, která funguje. Je naprosto zřejmé, že zastavení úhrady homeopatických přípravků přinese pokrok, pomůže NHS, pacientům i veřejnosti,“ shrnuje profesor Ernst.

Ludmila Hamplová