Loterie jsou z hazardních her ty nejméně patologické. Foto: senátor Herbert Pavera (TOP09)

Nechceme danit loterie stejně jako tvrdý hazard, vzkazuje poslancům senátní výbor

Senátoři garančního Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu podpořili pozměňovací návrh Herberta Pavery (TOP 09), kterým se z tzv. daňového balíčku vypouští zvýšení sazby daně na loterie z 23 % na 35 %. To předtím schválila, i přes odlišný názor sněmovních výborů, při projednávání balíčku Poslanecká sněmovna na poslední chvíli na základě návrhu poslance Ondřeje Veselého (ČSSD).

„Navýšení sazby u loterií na 35 % je vysoké, přitom tyto hry jsou z hazardních her ty nejméně patologické. A u ostatních hazardních her poslanci žádnou změnu nenavrhli,“ řekl Herbert Pavera, když představoval členům výboru svůj pozměňovací návrh. „V roce 2018 Češi prosázeli 144,5 miliardy korun v technických hrách, 70 miliard v kurzových sázkách a v loteriích 14,5 miliardy. Loterie tvořily 21 % příjmů provozovatelů. Jejich podíl na daňovém výnosu se pohybuje kolem 6 %,“ upřesnil.

Daňové sazby navržené Poslaneckou sněmovnou v rámci projednávání tzv. daňového balíčku, tj. 35 % u technických her (automatů) i loterií a 25 % u kurzových sázek a totalizátorových her podle Pavery vůbec nereflektují Národní strategii prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním. Proto při projednávání balíčku garančním Výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu navrhl Pavera senátorům, aby zdanění loterií ponechali na stávající úrovni, tj. 23%.  Jeho návrh podpořilo osm senátorů, čtyři se zdrželi, včetně Jaroslava Větrovského (ANO), který navrhoval podpořit návrh schválený poslanci.

Původní vládní návrh zákona upravujícího sazby u některých daní navyšoval daň z loterií z 23 % na 30 %, o něco méně pak daň u kurzových sázek či totalizátorových her (z 23% na 25 %) a u technických her (automatů) jako u jediného typu hazardní hry žádné změny nenavrhoval. V rámci druhého čtení v Poslanecké sněmovně však garanční rozpočtový výbor navrhl daňovou sazbu u loterií neměnit a daň z technických her – automatů naopak zvýšit na 38%. Vyšší zdanění tvrdého hazardu podpořil i výbor pro zdravotnictví.

Při projednávání návrhu na plénu sněmovny pak náhle vystoupil poslanec Ondřej Veselý (CSSD) s nikým neprojednaným návrhem, který zvyšoval sazbu u loterií na ještě vyšších 35 %, tedy na stejnou úroveň jako automaty. To je v naprostém rozporu s názory výborů a také odborníků na léčbu závislostí, kteří to považují za naprosto chybné, protože navrhované zdanění nereflektuje rizikovost dané hry. Hlavou kroutí i senátní zpravodaj návrhu a zároveň předseda uvedeného výboru Vladislav Vilímec (ODS), který podle svých vlastních slov po důvodu zvýšení pátral, ale neúspěšně. „Důvod tak razantního navýšení sazby u loterií mi doposud nikdo nesdělil,“ řekl na jednání výboru Vilímec.

Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu nakonec tedy doporučil plénu Senátu návrh zákona vrátit Poslanecké sněmovně s Paverovým a několika dalšími pozměňovacími návrhy, které mají odstranit podle nich nejproblematičtější místa zákona.

Na Senát se ještě před jednáním výboru obrátil bývalý protidrogový koordinátor a zakladatel Think tanku Racionální politiky závislostí Jindřich Vobořil, spolu s kolegy z neziskových organizací, s výzvou, aby se změna zdanění hazardního hraní z celého daňového balíčku zcela vyčlenila a nejprve se zrealizovala „solidní socio-ekonomická studie, včetně dopadových odhadů“. Teprve na základě těchto podkladů by se pak pokračovalo v samostatném projednávání potřebných změn, které „povedou ke skutečně preventivnímu řešení situace obřího problému hazardního hraní a jeho socio-ekonomických dopadů v ČR“.

-sed-