Krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) namítá, že Středočeský kraj nemá zákonnou povinnost pečovat o majetek jiných osob. Foto: Koláž ZD

Středočeští zastupitelé odmítli fond pro nestátní nemocnice a nepodpořili ani boj se závislostmi

Opoziční ODS neuspěla s návrhem na vytvoření padesátimilionového fondu na podporu investic v městských a dalších nestátních nemocnicích ve Středočeském kraji. Návrh včera nepodpořili krajští zastupitelé. Neschválili ani návrh ODS na zřízení grantového programu pro adiktologickou péči.

 

Cílem nového fondu mělo být sjednocení podmínek pro poskytování akutní lůžkové péče. „Nejde přitom o zásadní částku, ale pomoc v současné situaci, kdy všechna zdravotnická zařízení bez rozdílu bojují s nedostatkem lidí a úhrady zdravotního systému jim neumožňují zajistit všechny potřebné investice,“ uvedl zastupitel za ODS Martin Kupka.

Krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) připomněl, že ve středních Čechách je 3200 poskytovatelů zdravotnických služeb. „Pokud bychom si vytvořili tento grantový program, tak je otázkou, kde se zastavíme,“ uvedl. Namítl také, že Středočeský kraj nemá zákonnou povinnost pečovat o majetek jiných osob.

Zástupci mělnické, slánské, nymburské, čáslavské a rakovnické nemocnice a měst ve společném memorandu již dříve vybídli kraj, aby dal příspěvek dohromady 250 milionů korun menším nemocnicím měst nebo soukromých společností. Podpořil by tím konkurenceschopnost nemocnic, u nichž může hrozit až omezování akutní péče.

Zastupitelé dnes zároveň nepodpořili návrh ODS na vytvoření devítimilionového grantového programu pro neziskové organizace, které se věnují boji se závislostmi. Do programu měly být zapojeny všechny současné rozdrobené finanční prostředky. Kupka připomněl, že ve středních Čechách končí kvůli nedostatku peněz některé služby pro drogově závislé. Bezděk ale tvrdí, že výdaje na protidrogovou politiku rostou.

-čtk-