Při prověřování konkrétních tendrů ÚOHS zjistil, že některé nabídky firem byly nápadně podobné, nabídkové ceny byly zcela shodné či se lišily pouze nepatrně a vždy byly nastaveny těsně pod maximální cenu stanovenou zadavatelem. Foto: koláž ZD

Nejvyšší správní soud potvrdil pokuty 44 milionů korun za kartel zdravotnických firem

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil pokuty zhruba 44 milionů korun, které uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za kartel dodavatelů zdravotnické techniky firmám Hospimed a Puro-klima. Pokuty musely firmy zaplatit již v roce 2016, po pravomocném rozhodnutí předsedy ÚOHS. Hospimed dostal pokutu 33,2 milionu korun, Puro-klima 10,9 milionu korun.

Firmy v letech 2008 a 2010 podle úřadu slaďovaly své nabídky nebo koordinovaly své jednání při účasti ve veřejných zakázkách. Týkalo se to například modernizace přístrojového vybavení nemocnice v Liberci nebo přístrojového vybavení kardiovaskulárního centra Fakultní nemocnice Ostrava. Kartel se týkal zakázek za téměř 200 milionů korun bez DPH.

„Jednání ve vzájemné shodě ovlivnilo výsledky uvedených zadávacích řízení, a došlo tak k narušení hospodářské soutěže na trhu dodávek zdravotnické přístrojové techniky na území České republiky,“ uvedl k případu v minulosti předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Při prověřování konkrétních tendrů úřad zjistil, že některé nabídky firem byly nápadně podobné, nabídkové ceny byly zcela shodné či se lišily pouze nepatrně a vždy byly nastaveny těsně pod maximální cenu stanovenou zadavatelem.

Případ posuzoval v roce 2018 i Krajský soud v Brně, který ale žaloby obou pokutovaných firem zamítl. Jeho rozhodnutí teď potvrdil i Nejvyšší správní soud, k němuž obě společnosti podaly kasační stížnost.

-čtk-