Když se dá senzor do obvazu, upozorní na potřebu výměny změnou barvy. Foto: pexels.com

Obvazy díky senzorům z Pardubic samy hlásí, že potřebují vyměnit

Obvazy na těle pacienta mohou samy oznámit, že již potřebují vyměnit. Je to možné díky senzorům, které vyvinul vědec Tomáš Syrový z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Poměrně brzy již mohou být tyto senzory na trhu. Jejich vývoj trval čtyři roky, nyní je čeká klinická studie, řekl ČTK.

Senzor se vyrábí tiskem na papírový substrát a má samolepicí část, aby na bandáži dobře držel. Lze ho tisknout rychle, i 20 metrů za minutu. Je vyráběný z ekologických materiálů a po použití ho lze v podstatě kompostovat. „Když je na ráně obvaz déle, rána mokvá. Naopak každé předčasné sejmutí obvazu je pro ránu devastující. Když se dá senzor do obvazu, upozorní na potřebu výměny změnou barvy,“ popsal novinku vědec. „Na trhu jsou již jiné senzory, ale potřebují elektronickou část. Náš vynález je unikátní,“ doplnil.

Senzor může mít různou velikost. Bude tak použitelný pro menší pooperační rány, obvazy na bércových vředech i velké bandáže, třeba na břiše. Ve chvíli, kdy je potřeba výměna obvazu, změní část senzoru barvu z šedé na černou. „Změna barvy je výrazná, dobře rozpoznatelná,“ řekl Syrový.

Senzor podpoří pacientovu léčbu a ve zdravotnictví se ani nemusí plýtvat materiálem, protože obvazy budou vyměněny, až když to bude skutečně potřeba. Podle Syrového také není výroba senzoru drahá, takže by neměla výrazně zvýšit cenu obvazu.

V současnosti je již běžné, že se na vývoji podobných novinek podílejí průmysloví partneři. Syrový na výzkumu obvazových senzorů spolupracoval s firmami OTK Group, COC a Inotex v projektu Flexprint, který hradila státní Technologická agentura ČR.

Vědec Syrový z katedry polygrafie a fotofyziky se věnuje senzorům celou svou profesní kariéru. S firmou COC už například vyvinul senzory do plen pro dlouhodobě nemocné pacienty v léčebnách. S pomocí bezdrátového komunikátoru se sestrám na displeji počítače ukáže, který pacient potřebuje již plenu vyměnit. Informace mohou být i kontrolou pro vedení zdravotnického zařízení, jestli se pacientům dostává včasná péče.

„Průmyslový partner, který je již vyrábí, je kompletuje stejnou rychlostí jako pleny bez senzoru. Je v ověřovací fázi, už jsou hotové tisíce kusů, které se testují,“ řekl Syrový.

S vědci z Mendelovy Univerzity v Brně a Západočeské Univerzity v Plzni Syrový rovněž vyvinul senzory pro detekci těžkých kovů, olova, kadmia, zinku, mědi, stříbra nebo železa. Využít se dají pro kontrolu odpadních a pitných vod. Jiné jeho senzory zase detekují různé látky v krvi. A například pro průmyslová odvětí s dalšími kolegy vytvořil plynové senzory pro zjišťování vlhkosti nebo množství oxidu dusíku a čpavku ve vzduchu.

-čtk-