Ilustrační foto: pixabay.com

Průzkum: Polovina pacientů přiznala nedodržování léčby

Polovina diabetiků a pacientů s vysokých cholesterolem nebo krevním tlakem přiznala, že nedodržuje předepsanou léčbu. Nejvíc bojují s dietou a cvičením. Průzkum mezi 510 pacienty praktických lékařů a internistů provedla společnost Teva Pharmaceuticals.

Na léky lidé buď zapomínají nebo je neberou, protože se cítí dobře i bez nich. Problematické je to například u diabetiků, jejichž nemoc nebolí. „Snažím se vždy pacientům vysvětlit, že léčba je běh na dlouhou trať a že je opravdu důležité, aby ji dodržovali poctivě. Ukazuji jim výsledky krevních testů a to, jak se zhoršily, když léky neberou. Musí si uvědomit, že i když je nyní nemoc nebolí, mohou na ni v budoucnu i zemřít,“ uvedl praktický lékař Igor Karen, který je členem Společnosti Všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP).

Podle předsedy České internistické společnosti ČLS JEP Richarda Češky je důležité přínosy léků pacientům vysvětlovat. „Pomáhá například, když nemocnému vysvětlíme, že lék testovaly v klinické studii tisíce lidí a jeho pozitivní účinek se prokázal u drtivé většiny z nich,“ uvedl. Často ale musí pacientům vyvracet neověřené informace z internetu.

Adherencí lékaři označují ochotu pacienta spolupracovat na léčbě, kromě užívání léků jde například o dodržování diety, pohyb nebo zanechání kouření. Dotazník ukázal, že pro ženy je obtížnější pravidelně cvičit nebo zhubnout, muži bojují více s abstinencí, kouřením a dietou. Vzornější jsou pacienti, kteří nežijí v Praze.

Potíže s adherencí mají spíš lidé mladší 40 let. „Mladí lidé si často možnost vzniku závažných onemocnění a jejich komplikací nepřipouští a své zdraví zanedbávají. Snaží se budovat kariéru, starají se o rodinu a na sebe nemyslí,“ uvedla diabetoložka a členka výboru České diabetologické společnosti ČSL JEP Marcela Szabó.

Zlepšit přístup pacientů by podle odborníků mohly v určitých oblastech například moderní technologie. Zapomětlivým by mohly užívání léků připomínat mobilní aplikace, diabetici si díky nim mohou hlídat svůj jídelníček.

Vliv na přístup pacienta k léčbě má také lékárník, který mu při předání léku vysvětlí, kdy ho užívat. Některé léky mají speciálně upravené, přehlednější obaly, které mají vyhrazené místo na poznámku, kdy lék brát. Podle lékárníků by pomohlo, kdyby byla balení jasně rozpoznatelná a označená, na jakou nemoc jsou předepsaná.

Podle dřívějších průzkumů se může nedodržování pokynů k léčbě projevit i na dožití pacienta. Podle praktických lékařů by mohlo pomoci, kdyby měl lékař na jednoho pacienta více času, podával mu informace o možných nežádoucích účincích nebo mohl snížit počet užívaných léků například kombinovanou tabletou.

-čtk-