Andrea Kalavská, slovenská ministryně zdravotnictví, se rozhodla podat demisi. Foto: Facebook/Andrea Kalavská - ministerka zdravotníctva SR

Slovenská ministryně zdravotnictví se rozhodla podat demisi

Slovenská ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská se rozhodla necelé tři měsíce před parlamentními volbami podat demisi. Média o tom včera informovala její mluvčí Zuzana Eliášová. Kalavská veřejně hovořila o možnosti svého odchodu už minulý týden poté, co neprosadila návrh velké reformy nemocnic. Podle slovenské ústavy bude na hlavě státu, zda demisi přijme.

 

Nestranice Kalavská se už dříve dostala do sporu s nejsilnější vládní stranou Směr-sociální demokracie (Směr-SD), která ji do funkce ministryně navrhla. Vláda minulý týden navzdory jejímu nesouhlasu stáhla z jednání sněmovny návrh rozsáhlých změn ve fungování nemocnic.

Proti plánu vystupoval šéf Směru-SD a expremiér Robert Fico. Parlament následně odmítl také novelu zákona, na jejímž základě by do školek mohly být přijímány až na výjimky jen očkované děti.

Kalavská již minulý týden zmínila možnost svého odchodu z funkce ministryně. Premiér Peter Pellegrini, který je také místopředsedou Směru-SD a který zmíněnou reformu nemocnic dříve obhajoval, následně Kalavské při společné schůzce vyjádřil podporu.

-čtk-