Za nepoužívání e-neschopenek hrozí doktorům pokuta, a to za jeden případ až 10.000 korun. Foto: pxhere.com

ČSSZ dosud nedala žádnou pokutu za nepoužívání e-neschopenek

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zatím lékařům neudělila žádnou pokutu za nepoužívání elektronických neschopenek. Za první čtyři týdny od spuštění nového systému úřad dostal přes 208.200 e-neschopenek. V tiskové zprávě to včera uvedlo ministerstvo práce. Zopakovalo, že systém je plně funkční a měl jen menší výpadek. Na nepřipravenost projektu a nedostatečné odzkoušení si opakovaně stěžovalo sdružení praktiků i někteří zaměstnavatelé.

 

Systém e-neschopenek je v provozu od 1. ledna. Lékaři musí sociální správě posílat formuláře o pracovní neschopnosti elektronicky. Nařizuje jim to zákon. Papírové tiskopisy mohou použít jen při výpadku aplikací ČSSZ, lékařského programu, internetového připojení či elektřiny. V lednu zatím úředníci dostali 4944 papírových dokladů. Poslední dorazil 22. ledna. Počet není konečný, doručení trvá i týden. Za nepoužívání e-neschopenek hrozí doktorům pokuta, a to za jeden případ až 10.000 korun.

„ČSSZ do této doby neuplatnila vůči lékařům ani jedinou sankci,“ uvedlo ministerstvo. Podle něj sociální správa v prvních čtyřech týdnech dostala denně v průměru kolem 10.000 elektronických neschopenek.

Sdružení praktických lékařů a odborná Společnost všeobecného lékařství si na elektronické neschopenky opakovaně stěžovaly. Před nedávnem uvedly, že systém je nedodělek, funguje jen částečně, ministerstvo práce poskytuje o jeho provozu zavádějící informace a nápomocná při potížích není ani ČSSZ. Řada praktiků ohlásila, že v lednu e-neschopenky nebude používat. Za vyplňování lékaři požadovali úhradu. Vláda to odmítla. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) už dřív řekla, že pokud by doktoři vědomě porušovali zákon, bude muset její resort přistoupit k sankcím.

Lékaři mohou e-neschopenky vyplňovat ve svém programu nebo zdarma na portálu ČSSZ. Ministerstvo práce uvedlo, že systém měl výpadek „v různé intenzitě“ dopoledne v pondělí 6. ledna. Potíže byly jen na portálu sociální správy, a to kvůli vyššímu počtu přístupů po dovolených z přelomu roku, sdělil resort. Další problémy se podle něj objevily 8. ledna od 9:40 do 10:22. Zpomalení či krátkodobá nedostupnost služeb byla u lékařů, kteří využívají svůj software, upřesnilo ministerstvo.

Nejvíc papírových neschopenek má úřad zapsaných za pondělí 6. ledna. Bylo jich 1533. Elektronických dorazilo 18.817. Potíže s vyplňováním byly ale zřejmě i 2. ledna, kdy má správa 1463 papírových formulářů. Bezmála 600 jich úřad evidoval v pátek 3. ledna, přes 500 pak i v úterý 7. ledna. K pětistovce se počet blížil i ve středu 8. ledna. Přes 430 papírových hlášení bylo v pondělí 13. ledna. Od té doby množství klesá. Důvodem může být nejen bezporuchový provoz, ale i to, že úředníci nestihli ještě všechny tiskopisy do systému přepsat.

Řada lékařů si e-neschopenky naopak pochvaluje. Podle nich usnadňují práci a zbývá víc času na pacienty. Ve své tiskové zprávě citovalo několik zdravotníků i ministerstvo, třeba ředitele pražské motolské nemocnice Miloslava Ludvíka (ČSSD).

-čtk-