Poslankyně Parlamentu ČR za Středočeský kraj a ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová se rozhodla podat demisi. Foto: TOP09

Ministryně pro vědu a výzkum Langšádlová končí. Premiér chce mít o nástupci jasno příští týden

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi. Vedení TOP 09 vadilo, že neumí veřejně prodat svou práci a byla málo vidět, řekla dnes Langšádlová v rozhovoru Deníku N. O konci ministryně v koaliční vládě se mluvilo už delší dobu. Média spekulují, že by Langšádlovou mohl nahradit poslanec z Královéhradeckého kraje a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel. O novém ministrovi či ministryni by měl mít premiér vlády jasno příští týden.

„Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro vědu, výzkum a inovace Heleně Langšádlové za její dosavadní cennou práci a bere na vědomí její rozhodnutí podat demisi na post ministryně vlády ČR,“ zní usnesení užšího vedení vládní strany, které se sešlo ve středu večer.

Langšádlová (TOP 09) před jednáním předsednictva ČTK sdělila, že cítí podporu vysokých škol, Akademie věd i Svazu průmyslu a dopravy. Za ní a jejím týmem je obrovský kus odvedené práce, uvedla. Odborníci z vědecké komunity, které tento týden oslovila ČTK, zvažovaný konec ministryně kritizovali. Podle nich za své působení ve funkci odvedla výsledky a její odvolání by přerušilo slibně započatou práci. Za Langšádlovou se před jednáním předsednictva postavila její mateřská středočeská organizace TOP 09.

O nástupci Langšádlové chce TOP 09 nejprve jednat s premiérem Fialou a také s prezidentem Petrem Pavlem. Na jednání si chce rezervovat několik dní. Premiér se k odchodu Langšádlové vyjádřil následovně:

„Helena Langšádlová mě v minulých dnech o celé situaci informovala. Paní ministryni se podařilo řadu věcí výrazně posunout dopředu, například v oblasti propojení výzkumu s praxí, a já ji za to děkuji. Jsem v kontaktu s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou, o nástupci paní ministryně bych chtěl mít jasno příští týden,“ uvedl Fiala. Média spekulují, že by Langšádlovou mohl nahradit poslanec z Královéhradeckého kraje a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

O plánu na změnu nevěděl vicepremiér za STAN Vít Rakušan. „Informace je pro mne nová, počkám na sdělení koaličních partnerů, do té doby nebudu komentovat,“ sdělil ČTK.

-čtk-