Omezení se vztahuje na menší typy e-cigaret oblíbených mezi mládeží. Foto: Pixabay

V USA omezují prodej některých typů e-cigaret s příchutěmi, cílí především na mládež

Americký vládní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se rozhodl postihovat prodej některých typů elektronických cigaret s příchutěmi, které jsou v USA oblíbené hlavně mezi středoškolskou mládeží. Společnosti, které nepřestanou do konce ledna bez povolení FDA vyrábět, šířit a prodávat menší typ e-cigaret – podů s jinou než mentolovou a tabákovou příchutí, riskují právní postih. FDA zároveň tvrdí, že pokud to bude potřeba, omezení může kdykoli přitvrdit. Podle stoupenců úplného zákazu příchutí v e-cigaretách podlehla FDA lobbingu jejich výrobců.

Nelze říci, že by omezení prodeje elektronických cigaret s příchutí, které minulý týden vydal americký vládní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), byl překvapením. V reakci na nárůst obliby ochucených e-cigaret mezi mládeží vyhlásil prezident Donald Trump plán boje s jejich užíváním již vloni v září.

Současné opatření FDA má však mnohem menší dopad, než byla původní představa amerického prezidenta. Výrobci e-cigaret dostali do konce ledna na to, aby přestali vyrábět, šířit a prodávat menší typy elektronických cigaret – podů se sladkou, ovocnou nebo mátovou příchutí, pro něž nemají povolení pro uvedení na trh (prakticky tedy pro všechny tyto typy). Nadále jsou povoleny pouze tabákové a mentolové příchutě. Větších typů elektronických cigaret s tzv. tankovým systémem, které užívají především dospělí kuřáci, jsou větší a složitěji se s nimi manipuluje, se však omezení netýká. Podle FDA tím americká vláda míří především na ty druhy e-cigaret, které jsou oblíbené mezi mladými lidmi a s nimiž se snadno manipuluje a lépe je lze ukrýt před nevítanými pohledy.

To potvrzuje americký ministr zdravotnictví Alex Azar: „Tím, že nyní prioritně omezujeme produkty, které jsou velmi rozšířené u dětí, chceme dosáhnout té správné rovnováhy v ochraně veřejného zdraví. Ponecháváme na trhu e-cigarety jako potencionální odrazový můstek pro ukončení kouření u dospělých uživatelů spalovaného tabáku, ale zároveň chceme zajistit, aby se tyto produkty nestaly nástupním můstkem pro závislost mladých na nikotinu.“

Opatření FDA a jeho dopady budou bedlivě sledovat příznivci i odpůrci elektronických cigaret. Příznivci podobně jako Azar zdůrazňují, že e-cigarety pomáhají dospělým kuřákům ukončit závislost na mnohem škodlivějších klasických cigaretách, kritikům zase vadí, že e-cigarety jsou oblíbené u mládeže, která se tak stává závislá na nikotinu. Vedle toho někteří odborníci upozorňují i nato, že i s ohledem na poměrně krátkou zkušenost lidí s e-cigaretami není vliv vapování na lidské zdraví stále bezpečně prozkoumán.

Prezident se obává        

Jak zmiňuje deník Financial Times, za výslednou podobou opatření FDA může stát strach prezidenta Donalda Trumpa, že úplný zákaz by měl vliv na jeho nadcházející volební kampaň za své znovuzvolení.  Aktivisté protestující proti zákazu vyvíjeli totiž v poslední době poměrně značný tlak na sociálních sítích prostřednictvím hashtagu #IVapeIVote (vapuji, tedy volím) a scházeli se na hlasitých protestech v místech, kde se prezident právě nacházel, například před jeho oblíbeným golfovým klubem Mar-a-Lago u floridského města Palm Beach.

Kritikům e-cigaret se naopak podoba nového opatření nelíbí a obviňují Trumpa a FDA z toho, že podlehli lobbingu největšího amerického výrobce společnosti Juul, a volají po rozsáhlejším zákazu. „Zdraví miliónů dětí bude díky tomu nadále trpět,“ prohlásil například demokratický senátor Jeff Merkley. Předseda neziskové organizace Campaign for Tobacco-Free Kids (Kampaň za děti bez tabáku) prohlásil, že opatření FDA „dává zelenou výrobcům e-cigaret, aby se dále zaměřovali na děti a činili je závislými.“

Diskuse o možném zákazu e-cigaret probíhá v USA v době dohasínající epidemie plicního onemocnění dávaného do souvislosti s e-cigaretami (psali jsme o tom zde) a poté, co národní průzkum ukázal, že elektronické cigarety užívá více než pět milionů amerických školáků základních a středních škol, z nichž skoro milion pak každý den. Většina školáků v tomto průzkumu také uvedla, že používá právě menší pody a že zvláště oblíbené jsou e-cigarety s ovocnou a mátovou příchutí. Rozšíření e-cigaret mezi teenagery americké ministerstvo zdravotnictví označilo za „nejrychlejší epidemii“ v této věkové skupině.

FDA dodává, že prostor pro další rozšíření omezení tu rozhodně zůstává. „Pokud to bude nutné, úřad podnikne další kroky, především s ohledem na užívání e-cigaret mladými lidmi,“ uvedla FDA ve svém prohlášení. Důsledně chce také postihovat ty výrobce, kteří nebudou uplatňovat dostatečná opatření, která mají zabránit prodeji e-cigaret nezletilým, nebo kteří budou dokonce nabízet výrobky přímo zamířené na mládež nebo ty, které by mohly jejich zájem vyvolat.

FDA prodej vyjmenovaných typů e-cigaret přímo nezakazuje. Výrobci však musí pro jejich uvedení na trh získat povolení, přičemž v žádosti musí dokázat, že jejich výrobek splňuje zákonné podmínky související s ochranou veřejného zdraví a nemá vliv na jeho užívání mezi mládeží. Pokud to výrobci prokáží, povolení dostanou.

Ve Spojených státech začal koncem minulého roku platit zákon, podle něhož lze kupovat a užívat tabákové výrobky i jejich elektronické alternativy až od věku 21 let. Do té doby bylo v USA možné klasické a elektronické cigarety i příslušné kuřácké směsi zakoupit podle federálního nařízení od 18 let.

-sed-