Povede globální panika kolem EVALI k nárůstu počtu kuřáků cigaret? Foto: CDC

Epidemie onemocnění plic v USA spojovaná s e-cigaretami ustupuje, roste prodej klasických cigaret

Epidemie onemocnění plic v USA dávaných do souvislosti s elektronickými cigaretami je na ústupu. Doposud bylo hlášeno přes 2000 poškození plic a potvrzeno téměř 50 úmrtí, které anamnéza spojovala s vapováním. Vapovaly se však nelegální olejnaté směsi se sloučeninami vitamínu E, nikoli standardní e-cigarety. Jak v USA klesají počty hospitalizovaných, ukazuje se také, že od září se rovněž snižuje množství prodaných e-cigaret a lidé naopak více nakupují klasické cigarety.

Počty hospitalizovaných pacientů či úmrtí spojených se syndromem označovaným americkým Centrem pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) zkratkou „EVALI“ –  E-cigarette or Vapping Associated Lung Injury, tj. poškození plic spojené s e-cigaretami nebo vapováním, stále klesají a epidemie je zřejmě již na ústupu. Vyplývá to z aktuálních dat CDC zveřejněných na webových stránkách.

Podle Evy Králíkové z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice a předsedkyně Společnosti pro léčbu závislostí na tabáku však tyto případy s elektronickými cigaretami nesouvisí (jak si můžete přečíst i v rozhovoru zde). Vapovaly se totiž nelegálně vyrobené směsi s výtažky marihuany. „Proto je také CDC kritizováno za volbu názvu syndromu, tedy že obsahuje výraz elektronická cigareta,“ uvedla Králíková na včerejším Kulatém stole Think Tanku racionální politiky závislostí, který založil bývalý národní protidrogový koordinátor Jinřich Vobořil.

Vapovali nelegální směsi a nevěděli to

První případy EVALI se v USA objevily letos v březnu. O problému se však začalo více hovořit až v souvislosti s dramatickým nárůstem hospitalizací a úmrtí v srpnu a září, kdy se počty hospitalizovaných, což byli většinou mladí muži bez jiných zdravotních problémů, pohybovaly kolem 200 pacientů týdně a kdy doslova propukla globální panika kvůli obavě, že toto onemocnění způsobují e-cigarety. K 4. prosinci evidovalo CDC již 2.291 hospitalizací, 197 nehospitalizovaných pacientů a 48 úmrtí.

90 procent hospitalizovaných však uvedlo, že vapovalo oleje s výtažky marihuany, nejednalo se tedy o standardní elektronické cigarety, ale o podomní nelegální výrobu. Jak popisuje Králíková, THC je snadněji možné připravit k vapování právě v oleji, zatímco v klasických e-cigaretách žádné oleje nejsou. „Podezřelý zabiják je hlavně acetát vitaminu E, který se v olejích používá jako zahušťovadlo a byl prokázán u všech analyzovaných případů,“ upřesnila Králíková.

Podle CDC však stále nelze vyloučit, že onemocnění způsobily i jiné faktory a je tedy třeba s ohledem na stále probíhající šetření zachovávat opatrnost.  Nicméně podle Králíkové se bude stejný problém týkat i těch zbývajících 10 procent. „Ti totiž podle svých slov sice užívali jen nikotinové elektronické cigarety, nicméně v dalších šetřeních se ukazuje, že se buď báli říct, že vapovali nelegální směsi, nebo je vapovali, ale nevěděli to, protože je dostali od kamarádů, ve společnosti nebo někde na ulici,“ dodala Králíková. Připouští sice, že elektronické cigarety obsahují příchuti, jejichž složení není vždy zcela známo (výrobci si je často uchovávají jako výrobní tajemství), nicméně za těch více než deset let e-cigaret na trhu se zatím podobné riziko neukázalo.

Podle Králíkové nelze vyloučit, že se i v Evropě včetně České republiky objeví případy podobné těm americkým v důsledku vapování nelegálně vyrobených směsí. Elektronická cigareta zakoupená v Evropě z oficiálního zdroje však nemůže zmíněný acetát vitamínu E  obsahovat, protože to zakazuje unijní směrnice o tabákových výrobcích, která upravuje složení tabákových výrobků a elektronických cigaret.

48 versus 1.300 za den

V současnosti se situace v USA již uklidňuje, případů je hlášeno mnohem méně (viz graf). Králíková však zároveň upozorňuje, že v USA zároveň zemře každý den 1.300 lidí kvůli kouření: „Takže za dobu epidemie EVALI to jsou desítky tisíc lidí, ročně kolem půl milionu.

Vývoj počtu pacientů hospitalizovaných v USA s EVALI podle data přijetí do nemocnice (měsíc/den). Zdroj: CDC

Zároveň začaly v USA, a nejen tam, klesat prodeje elektronických cigaret a naopak narůstaly prodeje cigaret klasických.  A rozhodně nelze říct, že by to bylo něco, co bychom si přáli,“ dodává Králíková. Elektronické cigarety jsou totiž odborníky vnímány jako méně riziková substituce cigaret (podle některých studií až o 95 procent). Podobně Králíková upozorňuje, že v ČR zemře každý rok na nemoci související s kouřením nejméně 16 tisíc lidí. Kouření cigaret se podle údajů Eurostatu podílí na úmrtnosti  v ČR 20 procenty, což má i citelné ekonomické dopady.

Helena Sedláčková