Představte si svět, kde přicházejí nové léky na trh mnohem dříve a pacienti se mohou plně soustředit na léčení a nikoliv cenu svých přípravků. Vize Alexise Borisyho. Foto: YouTube/ Koláž ZD

Vzniká biotechnologický startup, který prý způsobí revoluci v cenách léků

Americký investor a absolvent Harvardovy univerzity Alexis Borisy oznámil vznik nového projektu. Dvěma sty miliony dolarů podpoří rozjezd biotechnologické společnosti, která má razantně zlevnit léky.

 

Alexis Borisy není ve farmaceutickém světě žádným nováčkem. Má za sebou investice do několika biotechnologických projektů, které se opíraly především o takzvaný venture kapitál (investice do rizikovějších a potenciálně výnosnějších projektů). Nyní absolvent Harvardovy univerzity oznámil vznik společnosti EQRx, která má způsobit cenovou revoluci léků na americkém trhu, která by se mohla potenciálně rozšířit do zbytku vyspělého světa.

Žádné biosimilars?

O co jde? Borisy tvrdí, že EQRx bude biotechnologickou společností, jejímž cílem je vyvíjet nové léky za „radikálně odlišné ceny“, než běžně na trh dodávají velké zavedené farmaceutické firmy. Mohlo by se zdát, že jde jen o další společnost, která hodlá na trh přivést generické nebo biosimilární léky. Jenže Borisy zdůrazňuje, že nic takového nemá v plánu.

Cílem EQRx je podle něho vyvíjet „stejné nebo lepší“ verze léků, u kterých už dnes víme, že fungují. Ovšem namísto toho, aby současně s tím šla ve šlépějích cenové politiky farmaceutických obrů, hodlá cenu využít jako jeden z klíčových konkurenčních nástrojů. „Naše ceny budou výrazně nižší. Nejde o to, že bychom stanovovali nižší rabaty distributorům, nemocnicím nebo lékárníkům, ceny klesnou naprosto fundamentálně,“ uvedl Borisy pro portál BiopharmaDive.com.

Podrobnosti ale investor úzkostlivě tají, tudíž lze jen spekulovat, v čem tkví onen „fígl“, díky kterému bude na trh dodávat dramaticky lacinější léky a přitom nepůjde o generika ani biosimilární produkty. „Existuje obrovský nepoměr mezi tím, jak farmaceutický sektor vyvíjí stále dražší léky a tím, jak nám technologický pokrok umožňuje zcela přehodnotit a přenastavit celý proces, jak nový lék vyvinout a prodat jej na trhu,“ doplnil Borisy.

Borisy: vydělávat budeme dobře

Cenová konkurence samozřejmě není v byznysu vůbec nic nového. A platí to i pro farmaceutický trh. A to i přesto, že trh se značkovými léky funguje trochu jinak, než je obvyklé na běžném trhu. Jejich výrobci obyčejně o cenách svých výrobků tvrdě vyjednávají s pojišťovnami či dalšími články v celém obchodním řetězci. Často jde ovšem o vyjednávání, která jsou netransparentní, píše portál BiopharmaDive.com.

Přesto existují případy, kdy byly na trh uvedeny nové léky za výrazně nižší cenu, než je na farmaceutickém trhu obvyklá. Jedním z nich je lék Ocrevus na roztroušenou sklerózu z dílny společnosti Roche. Jenže většinou za takovými výrobky stojí jedinečné terapeutické okolnosti, díky nimž může cena klesnout.

Alexis Borisy si je vědom, že ceny léků jsou přinejmenším v USA velkým politickým a společenským tématem. Tvrdí, že jeho firma přinese tržní řešení tohoto problému a přitom bude schopna vydělávat. „Je to fundamentálně kapitalistická firma a byznys s velice pěknou mírou výnosnosti,“ uvedl pro deník Financial Times.

EQRx si dává smělé cíle. Například přinést během pěti let první nový lék a do deseti let celou desítku nových léků. Kromě toho, že nevíme nic bližšího o byznys modelu, Borisy ani nezveřejnil detaily týkající se toho, na jaké choroby se jeho vznikající společnost zaměří. Naznačil pouze, že ve středu jejího zájmu budou onkologická, zánětlivá a imunologická onemocnění, popřípadě vzácné nemoci. Zkrátka ty druhy léků, jejichž spotřebitele trápí mimo jiné právě vysoké ceny.

Zkušená parta pomocníků

„Snaží se vytvořit obchodní model pro trh, který zatím neexistuje,“ uvedl pro BiopharmaDive.com Scott Gottlieb, někdejší komisař amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. „Může se mu to podařit, protože to, jak je současný farmaceutický trh uspořádán, nebude trvat dlouhodobě,“ dodal.

Pro Alexise Borisyho hovoří také jeho zkušenosti s úspěšnými rozjezdy biotechnologických firem, mezi něž patří také Blueprint Medicines, která jen před několika dny získala vůbec první povolení pro uvedení léku na trh. Celkem má Borisy na kontě patnáct takových společností, včetně EQRx či jiných, které se nacházejí ve startovní fázi.

S Borisym bude spolupracovat také Melanie Nallicheriová, která pracovala pro jednu z Borisyho společností. Dále se v týmu objevil Robert Forrester, který předtím vedl společnost Verastem Oncology, nebo Sandra Horningová, jež má za sebou kariéru jako vedoucí oddělení výzkumu a vývoje ve společnosti Genentech, jež patří pod křídla farmaceutické skupiny Roche.

Petr Musil