Pod Zdravotnický holding spadají nemocnice v Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod kterou patří i nemocnice Rychnov nad Kněžnou. Foto: zhkhk.cz

Část vedení hradeckého kraje je ve sporu o ředitele nemocnice

Představenstvo Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje navrhlo kvůli „ztrátě důvěry“ odvolat ředitele krajské jičínské nemocnice Tomáše Slámu (ODS). ČTK to včera sdělili zástupci holdingu. Návrhem na odvolání se bude příští týden zabývat dozorčí rada společnosti, jejímž předsedou je náměstek hejtmana Aleš Cabicar z TOP 09.

 

Proti odvolání ostře vystoupila ODS, která je v krajské vládě koaličním partnerem TOP 09. Krajskou koalici tvoří ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09. „Návrh na odvolání ředitele jičínské nemocnice mi byl písemně doručen ze strany představenstva holdingu. S návrhem se seznámím a neprodleně svolám dozorčí radu, která se k tomu vyjádří,“ řekl ČTK Cabicar.

Jednání představenstva předcházelo zasedání správní rady Oblastní nemocnice Jičín, která se zabývala komunikací mezi vedením nemocnice a jednotlivými primariáty. Podle holdingu ale způsob vnitřního řízení nemocnice, se kterým se neztotožňují primáři některých oddělení, přispěl k rozhodnutí představenstva jen částečně.

„To, co vím, zavdává pochybnosti o určité komunikační schopnosti pana ředitele ve vztahu k nadřízené složce řízení, zdravotnickému holdingu. Vnitřní komunikace mezi jednotlivými členy představenstva je pro mě navýsost důležitá,“ řekl ČTK Cabicar.

Náměstek hejtmana Martin Červíček (ODS) novinářům řekl, že k odvolání ředitele jičínské nemocnice nevidí důvod, zařízení patří k nejlépe hospodařícím nemocnicím hradeckého kraje. „Je to pro mě absolutně nepřijatelná záležitost. Navíc jsme byli ujišťování, že v období, kdy se pomalu chystáme na závěr této koalice, k žádným zásadním personálním změnám na postu ředitelů nemocnic nedojde,“ řekl Červíček.

Odvolání ředitele by mohlo podle něj zkomplikovat další koaliční spolupráci. „Dozorčí rada k tomu má samozřejmě právo, ale je otázkou, jestli v tomto duchu a atmosféře máme dál spolupracovat, protože neplatí argumenty, které si říkáme. Byl jsem opakovaně ujištěn, že k žádnému odvolání ředitele jičínské nemocnice nedojde. Doufám, že to tak bude i po zasedání dozorčí rady zdravotnického holdingu,“ řekl Červíček.

Pod Zdravotnický holding spadají nemocnice v Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod kterou patří i nemocnice Rychnov nad Kněžnou. Vlastníkem holdingu je Královéhradecký kraj.

Ve vedení hradeckého kraje byly nedávno rozdílné názory také kvůli dětskému domovu v Sedloňově na Rychnovsku. Tam šlo o spor mezi hejtmanem Jiřím Štěpánem (ČSSD) a jeho náměstkyní pro školství Martinou Berdychovou (Východočeši). Hejtman navštívil dětský domov, aniž by Berdychovou předem informoval a pak ve vyjádření pro média upozornil na nedostatky převážně technického rázu. Krajské zastupitelstvo dnes Berdychové uložilo předložit do příštího zasedání zastupitelstva 23. března písemnou zprávu o činnosti zařízení a nápravě stavu.

-čtk-