Epidemie chřipky v Česku obvykle přichází v lednu, loni ji hygienici vyhlásili na začátku února. Foto: Torange.biz

V Česku je plošná chřipková epidemie, zasáhla hlavně jižní Čechy

V Česku je plošná chřipková epidemie, oznámilo včera ministerstvo zdravotnictví. Na 100.000 obyvatel připadá 1.865 nemocných s akutními obtížemi dýchacích cest včetně chřipky. Nárůst nemocnosti hygienici zaznamenali ve všech věkových skupinách a ve všech krajích. Nejvíc nemocných v poměru k počtu obyvatel je na jihu Čech a v Moravskoslezském kraji. Některá zdravotnická a sociální zařízení v Česku kvůli epidemii omezují návštěvy.

Epidemie chřipky v Česku obvykle přichází v lednu, loni ji hygienici vyhlásili na začátku února. Lékaři odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1.500 až 2.000 úmrtí.

V Jihočeském kraji, který letos patří k nejpostiženějším, začala chřipková epidemie minulý týden. Hygienici nyní evidují 2.211 případů respiračních onemocnění na 100.000 obyvatel. Nejvíce nemocných je v okrese Český Krumlov a na Českobudějovicku. Na následky chřipky zatím zemřelo na jihu Čech jedno dítě.

S chřipkovou epidemií se potýká také sever Moravy a Slezsko. Na každých 100.000 obyvatel Moravskoslezského kraje připadá 2.100 nemocných, což znamená že byl překročen epidemický práh. V regionu byly v tomto týdnu hlášeny tři nové případy chřipky se závažným klinickým průběhem.

O 40 procent oproti předchozímu týdnu vzrostl počet lidí s akutními respiračními onemocněními ve Zlínském kraji. Na 100.000 obyvatel tam připadá 1.951 nemocných. Kraj je ve fázi nastupující celoplošné epidemie.

Chřipková epidemie je také ve Středočeském kraji, kde hygienici registrují 1.911 nemocných na 100.000 obyvatel. Zákaz nebo omezení návštěv proto vydaly například Městská nemocnice Městec Králové, nymburská nemocnice nebo kralupská léčebna dlouhodobě nemocných. „Byla uzavřena řada školských zařízení v okresech Kladno, Mladá Boleslav, Nymburk, Příbram a Rakovník,“ doplnila ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová. Hygienici v kraji od začátku chřipkové sezony evidují šest závažných případů v souvislosti s onemocněním chřipkou, v jednom případě s úmrtím.

Mezi 1.600 a 1.700 nemocnými na 100.000 obyvatel mají Olomoucký, Plzeňský, Královéhradecký a Liberecký kraj. V Pardubickém a Jihomoravském kraji nemocnost přesahuje 1.700 případů. V Ústeckém a Karlovarském kraji připadá přibližně 1.800 nemocných na 100.000 obyvatel.

Relativně nejlepší situace ze všech krajů je na Vysočině. Podle posledních údajů je v kraji víc než 1.300 nemocných na 100.000 obyvatel. Některá zdravotnická a sociální zařízení jsou přesto uzavřená návštěvám a zákaz zatím nebudou rušit. Například Domov důchodců Proseč u Pošné, který návštěvy zakázal ve čtvrtek, zůstane zřejmě zavřený do konce února.

Na hranici epidemie je Praha s 1.500 nemocnými na 100.000 obyvatel. Některé nemocnice v hlavním městě už začaly omezovat návštěvy na vybraných odděleních.

-čtk-