Globule? Ne, Děkuji. Koláž z kampaně Informationsnetzwerk Homöopathie

Susanne a Norbert Austovi: Homeopatie je v Německu velmi silná, protože obrovské množství lidí z ní má peníze

Německé zdravotní pojišťovny hradí homeopatika nikoli proto, že fungují, ale protože se snaží nalákat mladé, ekonomicky zajištěné a zdravé lidi, kteří často sahají právě po tomto způsobu „léčby“. Marketing, touha po znovuzvolení a nemalé finanční prostředky, které se v homeopatii v Německu točí, jsou těmi hlavními důvody, proč se za tuto „alternativní“ metodu staví řada lékařů i politiků, a tak se homeopatie stále hradí ze zdravotního pojištění, vysvětlují manželé Susanne a Norbert Austovi. Němečtí skeptici, kteří stojí za organizací Informationsnetzwerk Homöopathie, jejímž cílem je poskytovat veřejnosti kompletní informace o homeopatii a vyvracet mýty s ní spojené.

Ne, homeopatie opravdu není jemná, přírodní a už vůbec ne účinná léčba, přesto právě takto vypadá obecná představa široké veřejnosti. Osobní zkušenost s homeopatiky má drtivá většina Němců a Němek, přesto jen minimum z nich ví, co to homeopatie opravdu je. Právě organizace Informationsnetzwerk Homöopathie, za níž stojí manželé Susanne a Norbert Austovi se to snaží změnit. Do Prahy přijeli na pozvání Českého klubu skeptiků Sysifos, aby přednášeli o tom, jaké postavení má homeopatie v Německu i jak jej ovlivnit. Říkají, že jejich cílem není bojovat, ale pouze nabízet informace a dát lidem prostor, aby se mohli zodpovědně rozhodnout. Popisují, jaké dopady má příklon k homeopatii, co znamená „homeopatické očkování“ či jak je snadné se v této zemi stát profesionálním léčitelem s požehnáním úřadů.

Homeopatie patří k vůbec nejoblíbenějším metodám „alternativní medicíny“. Co je důvodem její velké popularity právě v Německu?

Norbert Aust: Řada lidí, včetně našich přátel, má pozitivní zkušenost s homeopatií, což není nic překvapivého. Když jste jen nachlazení, koupíte si homeopatika a začnete je užívat, nemoc zmizí a vy snadno podlehnete dojmu, že se tak stalo právě díky homeopatii. To sice není pravda, protože běžné nachlazení odejde samo, i když neuděláte vůbec nic. Ale tato zkušenost většině lidí stačí k tomu, aby byli přesvědčeni o tom, že homeopatie funguje. Nepřemýšlí nad tím, proč by tomu tak mohlo být, ale jednoduše věří, že homeopatie pomáhá. Kolem homeopatie v Německu panuje celá řada mýtů a mylných představ, kterým lidem věří. Navíc za homeopatií je u nás i velmi silný marketing, který posiluje představu, že se jedná o účinnou léčbu. Stejně jako v Česku považuje legislativa homeopatika za léky, ačkoliv nijak nedokazují svou účinnost, a prodávají se v lékárnách. Navíc se o homeopatii přednáší na univerzitách a univerzitní kliniky udělují specializační vzdělání právě v homeopatii.

Proč je v Německu homeopatie hrazená zdravotními pojišťovnami? V Česku tuto skutečnost používá řada příznivců homeopatie jako argument, že se jedná o účinnou léčbu a naše zdravotní pojišťovny by měly učinit totéž.

Norbert Aust: Je to jen marketing, žádný jiný důvod to nemá. Jedna z našich největších zdravotních pojišťoven Techniker Krankenkasse otevřeně přiznává, že hradí homeopatika, protože se tak snaží mezi své pojištěnce nalákat mladé, zdravé a ekonomicky dobře zajištěné jedince. Většina z nich užívá homeopatika, a proč se je tedy nesnažit získat tím, že jim zaplatíte to, co chtějí. Naprostá většina toho, co německé zdravotní pojišťovny hradí, je definováno zákonem, a ony se v tomto ohledu neliší a nemohou si konkurovat. Mají ale prostor pro oslovování nových pojištěnců tím, že nabídnou „něco navíc“. Pokud budou hradit homeopatika, stanou se tak pro část potenciální klientely atraktivní.

Susanne a Norbert Austovi. Foto: autorka

Susanne Austová: My říkáme zdravotním pojišťovnám, že je nespravedlivé, pokud mluví o tom, že nemají dostatek peněz na úhradu účinné léčby, ale pak jsou schopny platit homeopatika, pro jejichž účinnost chybí jakékoliv důkazy. Ptáme se jich, jaký signál dávají svým pojištěncům, pokud hradí homeopatika. Veřejnost pak právě proto o to víc věří představě, že když jsou homeopatika hrazená, tak se jedná o skutečnou a účinnou léčbu.

Jaké představy má německá veřejnost o homeopatii?

Susanne Austová: Řada lidí věří tomu, že homeopatie je něco přírodního, velmi jemného a bez chemie. Mají představu, že to, co je přírodní, je zároveň jemné, bez vedlejších účinků a bezpečné pro ně samotné, jejich děti i domácí mazlíčky, a naopak jsou přesvědčeni, že cokoliv, co je spojeno s chemií, je nebezpečné zlo. Proto je tak důležité zvyšovat povědomí o homeopatii a o tom, o co se ve skutečnosti jedná. My nejsme ti, kdo bojuje proti homeopatii, ale poskytujeme informace a chceme, aby lidé ještě před tím, než se rozhodnou léčit homeopaticky, měli dostatek kvalitních informací. Jen tak se mohou dobře rozhodnout. My však nejsme těmi, kdo rozhodne za ně. Pouze vysvětlujeme, předáváme informace a chceme, aby lidé přemýšleli nad svými rozhodnutími. Proto jsme také vytvořili projekt Susannchen braucht keine Globuli (Zuzanka globule nepotřebuje), který cílí na rodiče s dětmi a nenásilnou laskavou formou vysvětluje, co homeopatie je, a zároveň jim nabízí možnost volby. Jsme v tomto ohledu velmi aktivní také na sociálních sítích. V létě jsme například měli kampaň s bílými nafukovacími balóny, které symbolizovaly to, že homeopatika jsou jen bílé kuličky bez ničeho. Kdokoliv si ho mohl vzít k vodě nebo třeba do parku. Chodily nám i fotky z lékařských ordinací, což nás moc těšilo. V zimě jsme zase spustili výzvu, ať lidé využijí homeopatika, tedy nic víc než jen velmi drahý cukr, lépe jako zdobení na vánoční cukroví. Opět se nám sešla řada zajímavých a vtipných fotografií, které jsme sdíleli dál.

Homeopatie nemá nic společného s přírodní medicínou. Z kampaně INH „Zuzanka globule nepotřebuje“

Norbert Aust: Je velmi důležité vysvětlovat, co homeopatie opravdu je. Před několika lety proběhl v Německu průzkum veřejného mínění, který ukázal, že drtivá většina německé veřejnosti má osobní zkušenosti s homeopatií, ale jen malý zlomek z nich má představu, oč se vlastně jedná. Právě tento obrovský nedostatek informací představuje prostor pro naší práci. Jsme svobodná země, každý z nás si může se svými penězi a se svým zdravím dělat, co chce, ale měl by k tomu mít odpovídající informace. V mnoha ohledech je německá legislativa velmi přísná. Pokud budete prodávat balenou vodu a na obal chcete umístit libovolné zdravotní tvrzení, musíte jej dostatečně doložit. Ale když jde o homeopatii, máme tu celý medicínský systém, ve kterém se točí obrovské množství peněz, ale prokazovat nemusíte vůbec nic.

Kdo všechno v Německu praktikuje homeopatii?

Susanne Austová: Máme zhruba 7 tisíc lékařů, kteří se věnují homeopatii. Současně u nás působí zhruba 40 tisíc registrovaných léčitelů bez jakéhokoliv medicínského vzdělání, kteří homeopatii také často praktikují. Oficiálně se léčitelem může stát kdokoliv, komu je více než 25 let a zvládne projít jednoduchou zkouškou, která spočívá ve vyplnění testu se šedesáti otázkami, kde jen zaškrtává možné odpovědi. Celé je to směšné a nebezpečné zároveň. Jejich praxe pak běžně vypadá tak, že si za úvodní hodinu, kterou nazývají „zdravotní analýzou“, což ve skutečnosti není nic jiného než vyplňování velmi dlouhého dotazníku, jenž však pro zdravotní problém, který řešíte, nemá žádný význam, naúčtují 90 euro. Do této částky není zahrnuta cena za „léky“. Pak se dozvíte, že budete muset docházet každé tři čtyři týdny a opět platit. Pokud se váš stav zhorší, přijde odpověď, že je to v pořádku, že jde o důkaz, že vaše tělo s nemocí bojuje a bude dobré tento boj podpořit dalšími přípravky. A tak zase platíte. Stanete se součástí systému, ze kterého není vůbec snadné vystoupit. Může se stát, že nakonec za takovou „léčbu“ zaplatíte i víc než rodinnou dovolenou.

Norbert Aust: Oficiální a legalizovaná léčitelská praxe je v Německu pozůstatkem ještě z dob nacismu. Před druhou světovou válkou jsme měli velké množství léčitelů, kteří jen prohlásili, že mají léčebné schopnosti a léčili bez jakéhokoliv omezení. V roce 1936 přišla částečná profesionalizace oboru, kdy vznikl požadavek na to, aby tato praxe byla legislativně ošetřena. Pro žádný zdravotnický systém, v minulosti, současnosti ani v budoucnosti, ale není dobré, aby vedle zdravotníků s potřebným vzděláním existovali s požehnáním úřadů další, co o sobě tvrdí, že léčí, ale nezískali žádné medicínské vzdělání. Po válce se objevila řada lidí, kteří říkali, že ne všechno za nacismu bylo špatné a že právě „profesionalizace“ léčitelů byla správná cesta. Dnes tu tak máme desítky tisíc lidí bez jakéhokoliv odborného vzdělání, kteří jen vyplní snadný test a mohou léčit. Původní myšlenka byla, že se takto zajistí, že léčitelé nebudou nebezpeční, proto také nesmí předepisovat léky vázané na lékařský předpis, léčit infekční onemocnění a mají i nějaká další omezení, ale v zásadě mohou svým klientům tvrdit cokoliv.

Obvyklým argumentem příznivců homeopatie je, že nemůže nijak uškodit, a proto se jedná o správný způsob řešení zdravotních problémů. Jak reagujete na toto tvrzení?

Susanne Austová: Tito léčitelé běžně prodávají homeopatika, a zároveň svým klientům říkají, že nemají chodit ke skutečným lékařům, protože ti jsou nebezpeční. Říkají: „Neberte chemické léky, vezměte si raději něco přírodního, co nabízím já“. Léčitelé vytváří dojem, že právě oni jsou ti hodní, zatímco lékaři ti zlí. Vidíme hodně homeopatů, kteří nabízí „homeopatické očkování“ (podrobněji jsme o této nebezpečné šarlatánské metodě psali zde – pozn.red.). Svým klientům a jejich dětem nepodají vůbec nic, co by mohlo mít jen teoreticky účinek, ale přesto tvrdí, že takto je zajištěna ochrana proti infekčním onemocněním. Toto je skutečně nebezpečné.

Norbert Aust: Zrovna minulý týden jsme se setkali s případem matky, jejíž dítě lékař homeopat očkoval „homeopaticky“ proti spalničkám. Nejen že to udělal a tvrdil, že „homeopatické očkování“ je účinné a chrání proti nebezpečným infekčním chorobám, ale současně zapsal „homeopatické očkování“ do očkovacího průkazu tak, že se zdálo, že dítě je očkováno. Tato matka byla velmi překvapená, když mateřská škola, kam chtěla své dítě umístit, toto „očkování“ neuznala jako platné. Dokonce se obrátila i na úřad veřejného zdraví a tvrdila, že její dítě je řádně očkováno. Snadno se ale může stát, že některá školka přehlédne informaci o tom, že se jedná o homeopatii, a nikoliv skutečné očkování, a takové dítě přijme. To se pak může stát zdrojem nákazy pro ostatní, zvlášť v současné nepříznivé situaci, kdy se spalničky šíří napříč Evropou.

Jak je v Německu časté, že homeopatika nabízí sami lékaři?

Norbert Aust: Je to bohužel běžné. Lékařů homeopatů je 70 tisíc a další tisíce homeopatii praktikují, protože je to pro ně ekonomicky velmi atraktivní. Za běžnou ambulantní návštěvu dostanou úhradu ve výši 30 eur, ale pokud se budou věnovat homeopatii, jen za odebrání „homeopatické“ anamnézy dostanou 90 eur. Vyšší jsou také platby za to, že mají registrované „homeopatické“ pacienty. Mají tak velmi silnou motivaci, aby si tyto pacienty udrželi. A jen těžko budou odmítat homeopatii, pokud je to pro ně tak ekonomicky zajímavé. Toto je u nás obrovský problém, na homeopatii má ekonomický zájem obrovské množství lidí.

Jaká je šance na změnu?

Norbert Aust: To by se musela změnit legislativa. Ale v parlamentu sedí politici, kteří chtějí být znovu zvoleni. Velmi snadno si spočítají, že pokud drtivá většina německé společnosti má zkušenosti s homeopatií a mezi nimi jsou jejich voliči, tak přece nepůjdou proti nim. Mimochodem, tlačili jsme také na Stranu zelených, která, když jde o klimatické změny, argumentuje vědou a odvolává se na vědecké důkazy, ale když jde o homeopatii, kterou hájí, vědecká fakta naprosto ignoruje. Nehodláme ustat ve snaze ovlivňovat politiky. Celý systém je ale jako obrovský těžký tank, který se bude hýbat ještě dlouho poté, co se vypne motor. Výsledky naší práce se však dostavují. Homeopatie je v Německu pořád silná, ale prodej homeopatik klesá. Když jsme v roce 2016 začali, zdála se její pozice neotřesitelná, ale to už neplatí. Postupně se nám podařilo získat pozornost médií, o homeopatii se mluví a věci se mění. Máme ale další cíle. Chceme se více zaměřit na ženské časopisy a časopisy pro matky s dětmi a stejně tak na porodní asistentky. Mnoho porodních asistentek automaticky dává svým klientkám homeopatika s tím, že se jedná o neškodnou přírodní léčbu. Ony pak získají pozitivní zkušenost a snadno uvěří tomu, že je dobrý nápad se na homeopatika spolehnout i v případě závažných zdravotních problémů, a budou je podávat i svým dětem. To chceme změnit, proto hodláme v naší práci pokračovat.

Ludmila Hamplová

Cílem Informationsnetzwerk Homöopathie (INH) je předávat veřejnosti v německy mluvících zemích kvalitní informace o homeopatii. Jedná se o nejviditelnější a nejúspěšnější součást německé skeptické organizace GWUP (Gesellschaft zur wissenschaftlichen Untersuchung von Parawissenschaften). V současnosti se jedná o více než 60 různých expertů a expertek, kteří se snaží zvýšit povědomí o tom, co homeopatie skutečně je. Dlouhodobě upozorňuje na to, že veřejnost věří řadě mýtů o homeopatii a mylně ji považuje za bezpečnou přírodní metody léčby. U jejího vzniku stáli právě Norbert a Susanne Austovi.