Dva letouny by měly z Číny dopravit sto tisíc rychlotesterů na koronavirus. Foto: Flickr/Governor Tom Wolf

Dnes odletí dvě letadla do Číny pro testy na koronavirus

Dnes ráno odletí do Číny dva letouny pro 100.000 rychlotestů na nový koronavirus. Stát navíc uvolnil ze zásob Správy státních hmotných rezerv 10.000 respirátorů, které začne rozvážet v neděli. Během jednání ministrů na ministerstvu průmyslu to novinářům řekli premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

 

„Vypravíme pravděpodobně zítra (v neděli) dvě letadla do Číny, která by měla dovézt 100.000 rychlotesterů a snažíme se samozřejmě je doplnit ještě respirátory,“ řekl Babiš. „My jsme se domluvili s panem ministrem (vnitra Janem) Hamáčkem (ČSSD) vzhledem k jeho dobrým kontaktům do Číny, že on převezme teď ten nákup a spolupráci,“ popsal premiér.

„Těch nabídek je strašně moc, ale je obrovská bitva. Máme nabídky z Indie, Vietnamu a teď je to v podstatě jak na burze. Je potřeba okamžitě objednat, zaplatit a je to samozřejmě úplně nová situace,“ dodal. Debata o postupu podle něj bude pokračovat ještě na nedělním jednání vlády.

Ministr zdravotnictví Vojtěch podle něj nyní musí rozdělit 10.000 respirátorů ze státních hmotných rezerv a ještě 11.000 roušek. „A předložil mi tady objednávky, které jsou ve 1,7378.620 kusů. S tím, že ta první dodávka začíná 19. 3. to je 36.000 kusů,“ řekl Babiš.

Respirátory ze zásob SSHR se začnou rozvážet v neděli. Dovezou se na 16 odběrných míst dohodnutých s kraji. V pondělí by stát měl dostat dalších asi 40.000 respirátorů od tuzemských výrobců. „Ve čtvrtek by to mělo být 400.000 kusů, v pátek 1,4 milionu kusů respirátorů. Takto je nyní nastavena ta objednávka. A věříme tomu, že to dopadne,“ řekl novinářům ministr Vojtěch.

Podle Babiše by mělo dorazit ještě 2000 testerů jiné provenience. „Ten nápor je obrovský. Já chápu, že všichni chtějí mít ty zdravotnické pomůcky, ale máme nějaké priority, ministerstvo zdravotnictví to řeší,“ dodal Babiš. Další miliony respirátorů se stát podle něj snaží nakoupit v Číně, která již epidemii zvládla a nyní je nabízí světu.

Vicepremiér Havlíček řekl, že Čína je jedna z mála zemí, která respirátory vyváží. Popsal, že i když měl stát objednané zboží v jiných zemích, tak tamní vládní instituce už je třeba i při nakládání do letadla nekompromisně zastavily a zabavily ve svůj prospěch, i když už byly zaplacené. „Měli jsme objednávku 190.000 respirátorů, která měla přijít v pondělí, a zkrátka, i když je to objednávka, je to kontrakt, tak ten stát tu dodávku zadržel,“ podotkl Babiš.

-čtk-