Ilustrační foto: Pixabay

Koronavirus si pohrává s akciemi farmaceutických firem

Co na počátku vypadalo jako další podivný virus, který se objevil v Číně a měl tam i zůstat, stihlo už vystrašit celý svět. Šíření nemoci Covid-19 si vyžádalo tisíce lidských obětí, ale i rozsáhlé ekonomické škody. Přesto existuje sektor, na něhož má koronavirus pozitivní dopad. Tím je farmaceutický průmysl, zejména pak firmy, které proti nákaze hledají účinnou vakcínu.

 

Akcie těch, jejichž dosavadní výsledky dávají největší naději, stihly za poslední měsíc vylétnout o desítky, ba i stovky procent. Raketový růst tržní hodnoty nemá pro samotné firmy příliš velký význam, ledaže by se rozhodly na trhu upsat nové akcie. Pokud ale někdo v první polovině února v nějaké takové společnosti nějaký podíl koupil, nakrásně z něho dnes (pokud by se rozhodl prodat) mohl být milionář.

Inovio Pharmaceuticals

Takto pohádkově šlo zbohatnout například na společnosti Inovio Pharmaceuticals, která sídlí v americkém Plymouth Meeting v Pensylvánii severně od Filadelfie. Inovio vznikla už v roce 1979 a zabývá se vývojem vakcín proti různým druhům virů. Investoři si na ni vzpomněli prakticky hned poté, co se kornavirus začal šířit za hranice Číny.

Má na kontě totiž nemalé úspěchy, které dávají naději, že je zopakuje. Inovio je jedinou společností na světě, které se podařilo dovést do fáze dvě klinického testování vakcínu proti koronaviru, jenž způsobuje chorobu MERS. Nemoc, u níž smrtnost přesahovala jednu třetinu měla zřejmě původ v oblasti Arabského poloostrova, a šířila se před sedmi lety. V roce 2014 se společnost podílela na vývoji vakcíny proti ebole a o dva roky později proti viru zika.

Akcie Inovio Pharmaceuticals začaly poprvé výrazně sílit v poslední dekádě ledna, kdy jejich hodnota během pár dnů vylétla ze 3,5 na 5,3 dolaru. Poté došlo k mírné korekci a druhá vlna nákupního šílenství se dostavila na přelomu února a března. Do konce minulého týdne posílily až na čtrnáct dolarů. To představuje nárůst o přibližně 300 procent. Impulsem byla informace, že Inovio hodlá první klinické testy na pacientech spustit už počátkem dubna.

Vir Biotechnology

Podobný zájem investorů zaznamenala jiná americká společnost, Vir Biotechnology, která sídlí v San Francisku. Ta před časem oznámila, že se bude podílet na vývoji vakcíny proti koronaviru s čínským partnerem, společností WuXi Biologics. Vir Biotechnology do společného projektu vloží zejména své know-how, za což získá práva k případné komercializaci vakcíny mimo území Číny. WuXi rovněž vloží své zkušenosti a zdroje a následně bude mít práva na prodej vakcíny na území pevninské Číny.

Pro investory je jistě také pozoruhodný fakt, že šéfem Vir Biotechnology je George Scandos, který v letech 2010 až 2016 vedl americkou biotechnologickou společnost Biogen. Scandos se kromě toho stal koordinátorem výzkumu vakcíny proti koronaviru v Biotechnologické inovační organizaci (BIO – Biotechnology Innovation Organization). BIO představuje největší asociaci biotechnologického průmyslu ve Spojených státech.

Akcie Vir Biotechnology se po naprostou většinu uplynulého roku obchodovaly na úrovni kolem dvanácti dolarů. V poslední dekádě ledna ale překonaly šestadvacetidolarovou hranici a koncem února se dostaly až nad šedesát dolarů, tedy za pětinásobek ceny, než bylo v posledním roce obvyklé. Po následné silné korekci, která akcie firmy poslala o dvacet dolarů níže, se jejich cena opět přibližuje k padesáti dolarům.

A ti další

Vzhůru zamířily rovněž akcie farmaceutických společností, které jsou všeobecně známé, ovšem jejich zpevnění se děje spíše v důsledku obecného posílení farmaceutického sektoru jako celku. Akcie tradičního výrobce vakcín proti virům, americké Gilead Sciences, přidaly za poslední tři týdny asi dvacet procent. Společnost testuje svůj produkt remdesivir přímo v čínském Wu-chanu, k čemuž dostala povolení od čínského regulátora již v únoru.

O bezmála dvě třetiny zpevnily akcie americké společnosti Moderna Inc., o necelou polovinu Regeneron Pharmaceuticals. Najdou se však i případy farmaceutických firem, jejichž akcie se vydaly zcela opačným směrem. Mezi takové patří například Takeda (-11 %) nebo GlaxoSmithKline (-12,5 %). V případě GSK jde však o určité překvapení, protože tato britská farmaceutická společnost má řadu zkušeností s vakcínou proti HPV nebo sezónní chřipce. Navíc spolupracuje s čínskými biotechnologickými společnostmi na vývoji protilátek proti Covid-19. Zkrátka ne vždy je zárukou zájmu investorů dobré jméno a nablýskaná historie.

Petr Musil