Resort poptává ochranné pomůcky formou jednacího řízení bez uveřejnění. Foto: seton.co.uk

Ministerstvo zveřejnilo podmínky dodávek pro výrobce respirátorů

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo na webu podmínky dodávek respirátorů a ochranných masek, které chrání před nákazou novým typem koronaviru. Počty neupřesnilo, budou v objednávkách. Firmy, které mají zájem státu ochranné prostředky dodávat, se mají hlásit do středy 11. března do 10:00.

Ministerstvo zdravotnictví poptává ochranné pomůcky formou jednacího řízení bez uveřejnění, která umožňuje výjimečně nakupovat mimo běžný systém veřejných zakázek. Podle ministerstva by běžné zadání zakázky prodloužilo dodávku i o 30 dní. Resort očekává, že prvních zhruba 200.000 respirátorů dodá státním nemocnicím a praktickým lékařům do pátku. V dokumentaci píše, že první dodávka bude do 13. března a pak zřejmě s týdenním intervalem.

„Jelikož je potřeba zdravotnických pracovníků a dalších klíčových profesí vyšší než dostupné zásoby uvedených ochranných prostředků, je zapotřebí, aby byly skoupeny všechny tyto prostředky dostupné na trhu, a to centrálně, k čemuž bylo vládou pověřeno ministerstvo zdravotnictví,“ uvádí resort v dokumentu.

Velká fakultní nemocnice v Hradci Králové podle senátora Jaroslava Malého (za ČSSD), který je náměstkem ředitele nemocnice, spotřebuje při klidovém režimu zhruba 400 respirátorů třídy FFP3 a zhruba 1000 respirátorů nižší třídy FFP2 za měsíc. Letos jejich spotřeba vzrostla trojnásobně. Za první dva měsíce letošního roku spotřebovali 3000 respirátorů FFP3 a 6000 FFP2. „Je potřeba si uvědomit, že když zdravotník používá respirátor kontinuálně, vydrží mu asi čtyři až osm hodin,“ uvedl.

V první etapě by měli dostat ochranné pomůcky praktičtí lékaři a velké státní nemocnice. Krajské nemocnice a menší zařízení v regionech si stěžují, že kvůli omezení prodeje nemohou ochranné pomůcky sehnat. Například bývalý ministr zdravotnictví a člen představenstva nemocnice v Bohumíně Svatopluk Němeček (ČSSD) na twitter napsal, že žádné nemohou sehnat a podle distributorů budou docházet i dezinfekce a rukavice. S řediteli krajských nemocnic večer jednal premiér Andrej Babiš (ANO).

Ceny respirátorů třídy FFP3 na českém trhu omezilo cenovým rozhodnutím od 4. března ministerstvo financí. V případě respirátorů vyrobených v EU úřad stanovil maximální cenu pro konečné spotřebitele na 175 Kč bez DPH. U respirátorů vyrobených mimo EU je limit stanoven na 350 Kč bez DPH. Nesmí se také vyvážet z ČR. Ministerstvo financí včera informovalo, že na nákupy vyčlenilo z rozpočtové rezervy 50 milionů korun.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí po jednání vlády uvedl, že čeká na informace od krajů týkající se distribučních míst. Praktičtí lékaři a poskytovatelé zdravotnické pomoci v terénu si tam budou moci následně respirátory vyzvednout. Vláda podle něj zajistí pomůcky i pro sociální oblast, kdy ale neupřesnil. Podobně by centrálně mohlo nakupovat i ministerstvo vnitra.

-čtk-