Pneumologové by rádi posílali pacienty přímo na testy na COVID-19, protože lidé s příznaky přicházejí do jejich ordinací. Foto: Pixabay

Plicní lékaři chtějí posílat pacienty přímo na testy na COVID-19

Plicní lékaři chtějí posílat své pacienty přímo na testy na COVID-19, protože lidé s příznaky přicházejí do jejich ordinací. V tiskové zprávě o tom informovala Česká pneumologická a ftizeologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Dosud musí mít plicní lékaři souhlas od praktického lékaře nebo krajské hygienické stanice. Problémy s dýcháním jsou jedním z příznaků nemoci. Například žena, která se v úterý stala třetím českým pacientem zemřelým s nákazou koronavirem, byla v Praze hospitalizovaná právě s plicní chorobou.

 

„Lidé, kterým se špatně dýchá, chodí přímo do ordinací plicních lékařů. I když vykazují symptomy virózy, pneumologové je nemohou poslat na vyšetření koronaviru ani je sami vyšetřit, protože nemají ochranné pomůcky,“ řekla předsedkyně odborné společnosti Martina Vašáková.

Také první vážný pacient v ČR podle ní přišel nejdřív do nemocnice na plicní ambulanci a byl hospitalizován na plicním oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze. Muž je nyní ve Všeobecné fakultní nemocnici napojený na přístroj na mimotělní oběh a v úterý mu byl poprvé podán experimentální lék remdesivir, který pro něj schválil americký výrobce.

V současné době musí ambulantní plicní lékař poslat pacienta, u něhož má podezření na nákazu, k praktickému lékaři pro žádanku nebo pacientovi doporučit, aby volal na hygienickou stanici.

Lidé s chronickými plicními nemocemi, jako jsou chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), astma či různé formy plicních fibróz, patří podle Vašákové mezi zvlášť ohrožené skupiny a jsou náchylnější k horšímu průběhu nákazy koronavirem než lidé zdraví.

„Vir poškozuje strukturu plic a pro pacienty, zejména s CHOPN a plicní fibrózou, kteří již strukturu poškozenou mají, mohou být následky napadení koronavirem až fatální,“ doplnila Vašáková.

Pacientům doporučuje nezapomínat na důkladnou hygienu rukou a dodržování minimálně dvoumetrové vzdálenosti od ostatních. Neměli by chodit do nákupních center a raději nikam, kde je větší počet lidí. Pravidelné léky si mají od lékaře zařídit po telefonu a nechat si poslat elektronický recept, vyzvednout by jim je měl zdravý příbuzný či známý.

„Pokud naši pacienti nemají chytré telefony nebo e-mail, necháváme recepty na recepci, kde si je vyzvednou příbuzní. Pro léky ze specializovaných pneumologických center by pacienti neměli jezdit osobně někdy až stovky kilometrů. Snažíme se, aby lékárny ve spolupráci s dodavateli léčiv našli řešení, jak centrový lék, který nelze vyzvednout na recept, poslat pacientovi do lékárny nejblíže bydlišti, aby k nim neměli pacienti daleko,“ doplnila Vašáková.

Lidé by se podle odborníků neměli ale ani zcela zavírat doma. Doporučené jsou krátké procházky nebo aspoň deset minut denně cvičit. Důležité je také pravidelně větrat. „Průběh nemoci ovlivňuje i to, jakému množství viru byl člověk vystaven. Důkladným větráním, zejména v místnostech, kde se stýkáme s ostatními lidmi, je minimalizujeme,“ doplnila.

-čtk-