Pouze respirátory třídy FFP3 mají smysl jako ochrana před velice nepatrnými viry. Foto: Wikipedia

Stát začal regulovat ceny respirátorů a chce zakázat vývoz dezinfekce

Ministerstvo financí včerejším cenovým rozhodnutím začalo regulovat ceny respirátorů. V případě respirátorů vyrobených v EU úřad stanovil maximální cenu pro konečné spotřebitele na 175 Kč bez DPH. U respirátorů vyrobených mimo EU je limit stanoven na 350 Kč bez DPH. Ministerstvo zdravotnictví zase chce zakázat vývoz dezinfekce do zahraničí, podobně jako tomu učinilo v případě respirátorů třídy FFP3, kvůli silným signálům, že dezinfekce začíná v různých institucích chybět.

Respirátory, které slouží jako ochrana proti nákaze novým koronavirem, jsou nedostatkovým zbožím. Ministerstvo financí tedy začalo regulovat jejich cenu, aby zamezilo zneužívání současné situace kolem šíření koronaviru. Za porušení pravidel hrozí pokuta až deset milionů korun.

V současnosti je možné podle nařízení ministerstva zdravotnictví respirátory prodávat pouze zdravotnickým a sociálním zařízením, orgánům ochrany veřejného zdraví, složkám integrovaného záchranného systému a dalším orgánům státní správy. A právě na tyto prodeje je cenový výměr ministerstva financí zaměřen. Netýká se tak nabídek na různých bazarových internetových stránkách, kde jsou ceny respirátorů nabízeny za násobně vyšší ceny.

„Chceme zabránit obchodování se strachem. Je zcela nepřípustné, aby někteří vydělávali na obavách občanů z šíření nemoci a prodávali předražené respirátory,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Zavedení cenové regulace na určité zboží v případě mimořádných tržních situací umožňuje zákon o cenách. Včera oznámená cenová regulace se vztahuje na respirátory třídy FFP3.

Na dodržování cenových pravidel bude dohlížet Specializovaný finanční úřad. V případě, že i navzdory stanovené maximální ceně bude obchodník prodávat respirátory nepřiměřeně draho, zahájí úřad cenovou kontrolu. Za porušení pravidel může udělit pokutu až deset milionů korun.

Zákaz vývozu respirátorů do zahraničí může podle společnosti Moldex z Ústí nad Orlicí ohrozit dodávky potřebné pro průmysl a zdravotnictví. Pro dalšího výrobce, společnost Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku zákaz vývozu neznamená žádnou změnu, respirátory dodává jen do tuzemských zařízení. Brněnský výrobce Respilon je připravený zásobit český trh, do konce března chce nabídnout masky s nanovláknem a oxidem mědi schopné zachytit koronavirus a zahubit ho.

Po respirátorech i dezinfekce

Ministerstvo zdravotnictví chce zase zakázat vývoz dezinfekce do zahraničí. Na včerejší tiskové konferenci to po jednání Bezpečnostní rady státu (BRS) řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministerstvo má podle něj silné signály o nedostatku dezinfekce v různých institucích. „Myslím si, že musíme skutečně opět udržet výrobní kapacitu a produkty na území České republiky ve prospěch našich institucí, které potřebují dezinfekci, jako jsou nemocnice, lékaři a podobně,“ řekl Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli novému koronaviru již v úterý večer informovalo o tom, že zakazuje od středy vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy.

Nový typ koronaviru se od loňského prosince šíří z Číny a způsobuje onemocnění, které dostalo název COVID-19. Nakažených je už více než 90.000, přes 3000 lidí nákaze podlehlo. Naprostá většina připadá na Čínu. V Asii má mnoho nakažených zejména Jižní Korea, v Evropě Itálie. V Německu je zhruba 200 nakažených, v České republice osm.

-čtk-