FN Brno bude mít zřejmě za březen a duben ztrátu přes 300 milionů. Foto: Wikipedie

Fakultní nemocnice Brno bude mít za březen ztrátu asi 200 milionů

Fakultní nemocnice Brno bude mít kvůli koronaviru a souvisejícím opatřením za březen ekonomickou ztrátu asi 200 milionů korun. Na dotaz ČTK to včera řekl ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba. V dalších týdnech zařízení prodlouží provozní dobu, aby dohnalo výkony. O ztrátě jedná s ministerstvem a pojišťovnami. Ohledně dubna Štěrba doufá v menší ztrátu, protože nemocnice mohla uvolnit některá opatření. Celkově za oba měsíce ale podle něj ztráta přesáhne 300 milionů. Nemocnice má roční obrat 9,5 miliardy a 6500 zaměstnanců.

 

Nemocnice po celé zemi kvůli koronaviru omezily operace i provoz v ambulancích. „Odhad našich ekonomických ztrát způsobených koronavirem je za březen zhruba 200 milion korun,“ uvedl Štěrba.

Podle něj se bude nemocnice další týdny snažit prodloužit provozní dobu. „Pacienty budeme vyšetřovat ambulantně ne do 15:30, ale do 19:00 nebo 20:00, do večera pojede i rentgen a do večera se bude operovat. Uvidíme, jestli se nám podaří ztrátu dohnat,“ řekl Štěrba.

Podle něj bude muset do věci vstoupit ministerstvo zdravotnictví, které nemocnici zřizuje. „Stát nařídil svým klíčovým nemocnicím, aby uvolnily kapacity na zvládání pandemie, takže budeme očekávat od státu jakousi spoluzodpovědnost. Diskutujeme o tom s pojišťovnami i vedením ministerstva a všichni si uvědomují, že to je problém, který se bude muset řešit,“ uvedl ředitel.

Ztráta za duben by měla být nižší než za březen. „Zatím je brzy na čísla, ale doufám, že to bude proti březnu jen 150 milionů. V průběhu dubna jsme začali rozvolňovat opatření, protože jsme si byli jistí, že nemusíme držet tak velké blokované kapacity pro pacienty s koronavirem,“ uvedl Štěrba. Podle něj měla nemocnice vyčleněno 200 lůžek pro pacienty s koronavirem, z toho 100 mohlo být s ventilátorem. „Maximálně u nás ale leželo 20 lidí pozitivních na covid-19 a jednotlivci byli ventilovaní, takže obrovská blokovaná kapacita nebyla nezbytná. Na druhou stranu jsme schopní se v případě potřeby během 24 hodin přehodit do krizového režimu,“ dodal Štěrba.

-čtk-