Ilustračné foto: Pixabay

Ministerstvo povolí v nemocnicích pracovat lékařům z třetích zemí

Ministerstvo zdravotnictví povolí v nemocnicích pracovat lékařům z tzv. třetích zemí, tedy zemí mimo EU, bez potřebných aprobačních zkoušek. Půjde o dobu nouzového stavu a tři měsíce o jeho skončení, řekl včera na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Navrhované opatření schválila vláda.

 

„Navrhujeme to na základě podnětů z nemocnic, aby tam mohli pracovat lékaři ze třetích zemí dočasně i bez aprobačních zkoušek,“ uvedl ministr. Podle něj budou tito lékaři pracovat pod přímým dohledem plně vzdělaného lékaře. Musí mít navíc srovnatelné lékařské vzdělání.

„Bude to výjimečný režim po dobu nouzového stavu a tři měsíce poté, aby si ostatní lékaři mohli odpočinout,“ řekl Vojtěch. Některé krajské nemocnice už dříve avizovaly, že bez těchto lékařů by musely některé oddělení zavřít.

Na problematiku působení lékařů zejména z Ruska a Ukrajiny upozorňuje dlouhodobě zejména Česká lékařská komora (ČLK). Podle jejích dřívějších informací jich v českých nemocnicích působilo asi 400.

V současné době musel lékař ze země mimo EU, který chtěl pracovat v Česku, složit takzvanou aprobační zkoušku. Podle komory je ale kvalita těchto lékařů často horší, nedokážou se domluvit česky a nejsou schopni složit rozdílové zkoušky.

Z celkového počtu 50.000 lékařů v ČR je podle ministerstva doktorů ze zemí mimo EU asi jedno procento. Musí složit zkoušku z jazyka a odbornou zkoušku v češtině. Úspěšnost je asi 15 procent. Nově už nemají lékaři neomezený počet pokusů.

-čtk-