Ředitel VFN profesor David Feltl. Foto: Radek Čepelák

Všeobecná fakultní nemocnice bude obnovovat péči o běžné pacienty

Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze začne příští týden postupně obnovovat i běžnou péči o pacienty, která byla kvůli pandemii nového typu koronaviru omezena. Šéfové klinik dostali za úkol do příštího týdne připravit plány, jak ochránit personál a postupně se zase vracet do běžného provozu. Novinářům to řekl ředitel VFN David Feltl. Ministerstvo nařídilo nemocnicích omezit provoz na minimum v polovině března.

 

„Jsme v situaci, kdy pominul první náraz epidemie. Zhruba před měsícem jsme museli zareagovat z hodiny na hodinu a omezit provoz nemocnice na úplně nezbytné minimum,“ řekl Feltl.

Pacienti se podle něj po vypuknutí pandemie chovali nesmírně racionálně a sami volali a svou zbytnou péči odkládali. „Teď už cítíme, že pacienti začínají chodit. Protože některé potíže vydržíte třeba týden, deset dní, ale ne měsíc,“ dodal. Pacientům je také podle Feltla třeba dát najevo, že už nemají řešení svých potíží odkládat.

Nový typ koronaviru podle něj bude v Česku další měsíce, je třeba se začít starat i o pacienty, kteří sice nemají neodkladné potíže, ale operaci stejně potřebují. Jako příklad uvedl žlučníkové kameny, které nemusí být nezbezpečné, zanedbané ale mohou vést i ke smrti pacienta.

„My už začínáme mít pocit, že začínáme odkládat péči, kterou bychom už odkládat neměli,“ uvedl. Každá klinika podle něj dostala za úkol připravit scénář, podle nějž by bylo možné začít znovu fungovat.

S odkazem na chytrou karanténu, jak ministerstvo nazývá nový postup jak odhalovat nakažené a řídit testování vzorků pomocí dat z mobilů, aplikace a nových softwarů, označuje Feltl postupné nabíhání běžné péče za „chytrou nemocnici“. „Používáme různé monitorace na dálku, různé sběry dat a jejich analýzy. Poměrně dost nám to pomáhá. Budeme schopni si toky pacientů analyzovat a usměrňovat v návaznosti na počet personálu, ochranných pomůcek nebo hygienické režimy,“ doplnil. Řekl, že nemocnice například na webu zveřejňuje v reálném čase i počty svých pacientů s covid-19.

O postupném návratu nemocnic k běžnému rozsahu péče mluvil ve středu na tiskové konferenci i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Plán, jak by měly postupovat, chce mít připravený příští týden. Dál ale podle něj budou muset být vyhrazené kapacity pro péči o nemocné s covid-19. Aktuálně je pro ně asi 2000 lůžek, hospitalizovaných je zhruba 440, z nich 96 potřebuje intenzivní péči. V Česku je více než 190 nemocnic, akutní péče je poskytovaná na 48.000 lůžek.

-čtk-