Signatáři dopisu - představitelé Učené společnosti si prý nedovedou vysvětlit naivitu, s jakou byl představen projekt vývoje české vakcíny proti koronaviru. Foto: pixabay

Zaskočení členové Učené společnosti ČR kritizují zprávu o vývoji české vakcíny a radí podpořit snahy EU

Plán na vývoj vakcíny proti novému koronaviru za desítky milionů korun v České republice budí podezření ohledně zkušeností a kompetentnosti jeho iniciátorů, uvedlo sedm předních členů Učené společnosti ČR v otevřeném dopise ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO). Radí podpořit vývoj vakcíny a léků proti koronaviru, ke kterému v pondělí zorganizovala dárcovskou konferenci Evropská komise. Dopis byl zveřejněn na facebooku.

 

Zpráva o rozhodnutí investovat do vývoje české vakcíny proti koronaviru poněkud zaskočila odbornou veřejnost z virologie a imunologie infekčních onemocnění, píše se v dopise podepsaném předsedkyní Učené společnosti Blankou Říhovou i prvním místopředsedou Pavlem Jungwirthem. Zpráva podle dokumentu působila velmi nevěrohodně a do určité míry poškodila úctyhodnou minulost vývoje a výroby vakcín proti závažným infekčním onemocněním člověka v bývalém Československu.

„Koncept projektu na vývoj inaktivované vakcíny proti koronaviru za několik desítek milionů korun zcela zlehčuje závažnost celé problematiky a vyvolává podezření, že u jeho zrodu stáli lidé bez kompetentních znalostí a potřebných zkušeností nejenom z oblasti výzkumu a výroby vakcín, velmi pravděpodobně však též z oblasti mechanismů imunitní odpovědi u virových infekcí,“ napsali signatáři dopisu. Jinak si nedovedou vysvětlit naivitu, s jakou byl projekt představen, dodali.

V dnešním světě podle nich nelze spoléhat na omezené lokální zkušenosti a navrhovat řešení podobně složité problematiky za „směšně malé“ peníze. „Česká republika by se měla zapojit efektivně do evropské kampaně na přípravu účinné vakcíny,“ radí. Vědecká centra vybudovaná v ČR v posledních letech z peněz EU splňují požadavky pro moderní biotechnologický výzkum takové vakcíny, píše se v dopise. Učená společnost ČR sdružuje významné tuzemské vědce, jejím hlavním cílem je podpora svobodného pěstování vědy a šíření vědeckých poznatků.

Podle pondělního oznámení začaly vakcínu proti nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje, společně vyvíjet Státní zdravotní ústav (SZÚ), Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) a Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). Vývoj je zatím v první, laboratorní fázi, budou další dvě. Šéfka výzkumného týmu, poslankyně za ANO a přednostka oddělení preventivní kardiologie IKEM Věra Adámková uvedla, že vývoj bude trvat měsíce a stát nižší desítky milionů korun.

O vývoj vakcíny se snaží v mnoha zemích, ve fázi studií je i příprava léku. Evropská komise v pondělí zahájila dárcovskou konferenci a za první den získala na vývoj vakcíny a léků proti koronaviru téměř celou cílovou částku 7,5 miliardy eur (205 miliard korun). Konference je součástí globální iniciativy Světové zdravotnické organizace (WHO). Třeba Německo přislíbilo 525 milionů eur, Francie půl miliardy, Británie přes 400 milionů eur, Japonsko a Kanada v přepočtu shodně přes tři čtvrtě miliardy eur. Český premiér Andrej Babiš (ANO) jménem zemí visegrádské skupiny slíbil dohromady tři miliony. Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko věnují shodně po tři čtvrtě milionu eur.

-čtk-