Fakultní nemocnice v Brně - Bohunicích. Foto: FN Brno

FN v Brně může připravovat novou porodnici za 1,95 miliardy korun

Fakultní nemocnice v Brně může začít připravovat výstavbu nové porodnice za 1,95 miliardy korun. Získala pro to registraci od ministerstva zdravotnictví. V tiskové zprávě to včera uvedl Martin Novotný z tiskového střediska ministerstva. Nemocnice je s 6000 porody ročně největší porodnicí v zemi, funguje ale na dvou místech vzdálených od sebe několik kilometrů. Jedno už je zcela nevyhovující.

Cílem strategické investice je především sloučení oddělených pracovišť Bohunice a Obilní trh v jeden funkční celek. O nové porodnici se mluví léta. Zasazoval se o ni už bývalý ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus, který ji vedl 12 let. Koncem loňského roku rezignoval a bude letos v brněnském obvodu kandidovat do Senátu za ODS. Ředitelem je od ledna onkolog Jaroslav Štěrba. ČTK včera řekl, že stavba nové porodnice je nutností, protože současný stav je z medicínského hlediska nevyhovující.

„Gynekologicko-porodnická klinika FN Brno zajišťuje komplexní regionální porodnickou, gynekologickou, onkogynekologickou a vysoce specializovanou péči v oblasti perinatální medicíny a asistované reprodukce a je dominantním poskytovatelem této péče na území Jihomoravského kraje, nicméně je klíčová i v rámci celé republiky,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Doplnil, že nemocnice tímto může investici konečně začít skutečně připravovat a poté realizovat. „Finanční prostředky máme na investici vyčleněny,“ uvedl Vojtěch.

Štěrba ČTK řekl, že registrace je prvním krokem. „Je to úsilí mnoha let a mnoha lidí, jsem rád, že se nám to konečně povedlo k registraci dotáhnout. Nutně to potřebujeme, medicínsky ten stávající stav není dobrý. Následovat bude výběrové řízení na projektanta, až bude projekt, bude moci být vypsáno výběrové řízení na generálního dodavatele,“ řekl ředitel.

Gynekologicko-porodnická klinika je nyní rozdělená na Pracoviště reprodukční medicíny na Obilním trhu a Pracoviště medicíny dospělého věku umístěné v areálu FN Brno v Bohunicích, od sebe jsou vzdáleny asi sedm kilometrů. Obě pracoviště jsou však na sobě organizačně a provozně závislá, jejich provoz je tak komplikovaný a dlouhodobě provozně a personálně neudržitelný. Budova na Obilním trhu už navíc nevyhovuje moderním trendům.

Celková výše investice je 1,95 miliardy korun, z toho 1,365 miliard půjde ze státního rozpočtu a 585 milionů korun z vlastních zdrojů Fakultní nemocnice Brno. Stavba je podle ministerstva plánovaná v letech 2023 až 2025.

-čtk-