. Foto: Pixabay

Od roku 2016 šlo lékařům v odlehlých oblastech 57 milionů korun

Od roku 2016 šlo na podporu lékařů v odlehlých oblastech 57 milionů korun. Dotaci ministerstva zdravotnictví čerpalo 92 ordinací zubařů a praktických lékařů pro děti i pro dospělé. V tiskové zprávě o tom včera informovalo ministerstvo zdravotnictví. V letošním roce byl příspěvek schválen pro devět zubařských ordinací a 14 ordinací praktických lékařů.

Program pro praktické lékaře pro dospělé a pro děti a dorost rozdělil od roku 2016, kdy začal, 62 dotací v souhrnné hodnotě skoro 22 milionů korun. Z programu na podporu zubních lékařů bylo od jeho spuštění v srpnu 2018 schváleno 30 dotací v celkové výši téměř 35 milionů korun.

Stomatologové z vybraných regionů mohou čerpat peníze na mzdu sestry, dentální hygienistky nebo zubní instrumentářky. Po splnění dalších podmínek získají maximálně 240.000 korun ročně po dobu pěti let, spoluúčast musí být nejméně 30 procent. Letos o příspěvek požádaly ordinace ve Svitavách, Novém Boru, Turnově, Volyni, Žďáru nad Sázavou, Strakonicích, Holoubkově, Holešově a ve Šlapanicích.

Podmínkou jsou smlouvy nejméně se čtyřmi zdravotními pojišťovnami a zubař musí přijmout do péče aspoň 1500 lidí včetně dětí. Ordinovat musí aspoň 35 hodin týdně. „Cílem je podpořit péči takzvaně na pojišťovnu. Podle informací z terénu, je právě péče ‚za cash‘ hlavní problém nedostupné zubní péče,“ uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO). Sami si péči o zuby musí lidé platit u zubařů, kteří nemají smlouvu s jejich zdravotní pojišťovnou.

Praktičtí lékaři mohou také čerpat na mzdu sestry nebo zdravotnického asistenta, nejvýše 250.000 korun, a stejnou částku na vybavení ordinace. Každý rok mezi žadatele ministerstvo rozdělí osm milionů. Lékař musí mít praxi otevřenou nejdéle tři měsíce a musí ordinovat 20 hodin týdně v pěti pracovních dnech.

Příspěvky byly letos schváleny do Zásady, Broumova, Kácova a Čestína, Lokte, Českého Těšína, Liběšic, Litoměřic, Týnu nad Vltavou, Štěpánkovic, Brna-Píště, Vrd-Dolních Bučic, Liberce, Vsetína a Turnova.

Registrovaných zubařů je 10.000, vlastní praxe mělo podle statistik komory asi 6000 z nich. Praktických lékařů je v Česku asi 6800 pro dospělé a kolem 4800 pro děti a dorost.

-čtk-