Předkladatelé návrhu na veřejné slyšení v Senátu cítí znepokojení nad průnikem dat mezi soukromým a státním sektorem v případě chystané druhé úrovně chytré karantény. Foto: Pixabay

Senát asi uspořádá slyšení k pandemii a ochraně osobních údajů

Senát možná uspořádá veřejné slyšení na téma pandemie v kontextu bezpečnosti osobních údajů a informačních systémů. Mělo by se uskutečnit 23. června a týkat se takzvané chytré karantény, s jejíž pomocí hygienici dohledávají kontakty nakažených koronavirem nového typu. Horní komoře to doporučil její zdravotnický výbor. O uspořádání akce Senát rozhodne na nynější schůzi. Schválil to včera při úpravách jejího programu.

 

Senátor KDU-ČSL Lumír Kantor novinářům řekl, že předkladatelé návrhu cítí znepokojení nad průnikem dat mezi soukromým a státním sektorem v případě chystané druhé úrovně chytré karantény. Ta má do systému sledování pohybu nakažených koronavirem nového typu zapojit data z aplikace eRouška či dobrovolné sledování pohybu aplikací Mapy.cz.

Kantor ČTK řekl, že na slyšení pozvali jeho organizátoři epidemiology, ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), vládního zmocněnce pro digitalizaci Vladimíra Dzurillu či předsedkyni Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivanu Janů. Pozvánku dostane hlavní hygienička Jarmila Rážová, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. O hrozbách pro ochranu osobních dat v státně-soukromém sektoru by měl promluvit ředitel organizace Iuridicum Remedium Jan Vobořil.

Prvním cílem projektu chytrá karanténa bylo zrychlit a zautomatizovat dohledání kontaktů každého nakaženého, případně místo jeho nákazy. Jde o rozhovor, který vede s nakaženým pracovník krajské hygienické stanice. Druhá fáze projektu, tzv. chytrá karatnéna 2.0, počítá se zapojením eRoušky nebo dobrovolného sledování pohybu aplikací Mapy.cz. Aplikace eRouška si po souhlasu pamatuje další mobily s touto aplikací, které se pohybovaly v okolí, na vyžádání hygieniků je může majitel telefonu odeslat.

-čtk-