Podle odborníků může rekonvalescentní plazma přispívat ke zlepšení zdravotního stavu pacientů s covid-19. Foto: FN Ostrava

FN Ostrava hledá dárce rekonvalescentní plazmy

Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava vyzývá muže, kteří prodělali koronavirovou infekci, aby přišli darovat takzvanou rekonvalescentní plazmu. Pomoci může při léčbě další pacientů s koronavirem. Novinářům to včera sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) Petra Petlachová.

„Dárce rekonvalescentní plazmy musí být zdravý muž ve věku od 18 do 50 let, který má dobré žíly, váží minimálně 65 kilogramů a má potvrzení o tom, že byl covid pozitivní, nyní je už vyléčen a má potvrzen dvakrát negativní PCR test,“ upřesnila Petlachová. Krevní centrum podle ní dárce hledá s ohledem na přibývající počet pacientů pozitivně testovaných na covid-19.

Zájemci o dárcovství mohou volat na bezplatnou telefonní linku 800 260 004 nebo poslat e-mail na [email protected] se svým jménem, příjmením a telefonním číslem. Dárce bude nemocnice kontaktovat.

Lékaři FNO už dříve informovali o tom, že nemocnice léčí pacienty s covidem-19 i s pomocí krevní plazmy od vyléčených pacientů. Podle odborníků je velmi pravděpodobné, že by právě rekonvalescentní plazma mohla přispívat ke zlepšení zdravotního stavu nakažených.

-čtk-