Bývalý ředitel VoZP Karel Štein obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek včera obžalobu opět odmítl. Foto: koláž ZD

Rozsudek v kauze ovlivňování zakázek pro VoZP padne 24. července

Rozsudek v kauze ovlivňování veřejných zakázek na propagaci Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) vynese Obvodní soud pro Prahu 9 v pátek 24. července. Z ovlivňování veřejných zakázek je podezřelý bývalý generální ředitel VoZP Karel Štein, který včera obžalobu opět odmítl. Podezření čelí i další tři muži – Martin Lafek, Josef Svoboda a Pavel Vondruška. Podle obžaloby se podíleli na manipulování se zakázkami či uplácení generálního ředitele. Obžaloba všem navrhla podmíněné tresty a uhrazení škody, která pojišťovně vznikla.

 

Obhájci pro své klienty včera navrhli zproštění obžaloby. Uvedli, že se neprokázalo podezření na předávání úplatků, pojišťovně ani nevznikla škoda. Podle nich naopak pojišťovna na způsobu zadávání reklamy, která měla za cíl nábor nových pojištěnců a rozšíření povědomí o pojišťovně mezi lidmi, vydělala.

Podle obhájců se obžalovaní nechtěli kampaní obohatit. Cílem kampaně byla podle nich snaha získat nové pojištěnce pro VoZP i v době, kdy náborové akce vyhláškou zakázal tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Zároveň obhajoba odmítla možné porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, protože v předmětném období nebylo stanoveno, zda je tato oborová pojišťovna veřejným zadavatelem.

Za neprůkaznou označil Šteinův obhájce i obžalobu, že jeho klient přijímal úplatky. To se zakládalo mimo jiné na dřívější výpovědi spolupracujícího obviněného Vondrušky. Ten uvedl, že obviněnému Lafkovi dával peníze, o nichž se domníval, že jsou pro Šteina. Přímo u předání však nikdy nebyl. V dnešní závěrečné řeči Vondruška řekl, že nelze určit, že se peníze dostaly přímo řediteli pojišťovny.

Štein včera uvedl, že nemohl zakázky nijak ovlivnit, podepisoval jen smlouvy, které vždy předem zkontrolovalo právní oddělení pojišťovny. Popřel také, že by vyžadoval nebo převzal úplatek. Na svou nevinu poukazoval i Svoboda a dříve i Lafek. Vondruška se naopak přiznal a svého jednání lituje. Lafkova a jeho firma se podle něj nemohla zúčastnit soutěže o zakázky opakovaně, získávala je proto prostřednictvím dalších firem.

Pojišťovna podle státního zástupce v letech 2014 a 2015 vypisovala jako tendry malého rozsahu s plněním do 500.000 korun marketingové zakázky na svou propagaci například při sportovních či kulturních akcích. K tomu podle něj uzavírala nevýhodné, finančně nadhodnocené smlouvy, u nichž byli předem známí soutěžitelé, výherci zakázky i celková výherní cena. Reálné náklady na reklamu byly podle státního zástupce nižší, než bylo VoZP fakturováno, a to mnohdy až o 80 procent. Takto bylo uzavřeno 35 zakázek.

VoZP se k trestnímu řízení připojila jako poškozená s nárokem na 12,7 milionu korun.

Štein vedl pojišťovnu od roku 2009. Správní rada pojišťovny ho na podzim 2016 nadvakrát odvolala.

-čtk-