Covidem-19 onemocněli na Karvinsku hlavně pracovníci dolů OKD a členové jejich rodin. Foto: Wikipedie

Vojtěch: Situace kolem nákazy na Karvinsku se uklidňuje

Situace kolem koronaviru na Karvinsku se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) uklidňuje. Nákaza se tam nekontrolovaně nešířila, řekl ministr poslancům na včerejší mimořádné schůzi. Covidem-19 onemocněli na Karvinsku hlavně pracovníci dolů OKD a členové jejich rodin. Část poslanců postup státu kritizovala.

„Drtivá většina pozitivně zachycených jsou horníci nebo blízké kontakty,“ uvedl Vojtěch. Podle něho nejde o komunitní šíření nákazy. „Očekáváme s epidemiology, že se bude situace zlepšovat,“ podotkl Vojtěch. Klesající trend je podle něho jednoznačný.

Dřívější nárůst počtu pozitivně testovaných lidí byl dán podle Vojtěcha plošným testováním. Zdůraznil, že drtivá většina z nich neměla příznaky. Měření teploty, které státní společnost OKD zavedla, je proto nezachytilo.

„Zdravotní systém není ochromen, hrozba pro širší populaci není tak výrazná, jako byla v době začátku první vlny,“ uvedl Vojtěch. Pokud by se situace zhoršovala, nevyloučil zpřísnění protikoronavirových opatření. Nyní ale podle něho nic takového nehrozí. Zavírat region s 260.000 obyvateli by podle ministra nebylo adekvátní.

Lidovec Jan Bartošek připomněl prohlášení starostů z Karvinska, kteří vinu za situaci s nákazou připsali vládě, ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienikům. „Opatření jsou pomalá, zmatená a evidentně málo účinná,“ podotkl také bývalý starosta Karviné, nynější místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD). Rovněž podle Pirátky Olgy Richterové byla reakce státu „neuvěřitelně pomalá“ a podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se nákaza šířila mezi horníky zbytečně dlouho.

„Vláda se na Karvinsko a potažmo celý Moravskoslezský kraj vykašlala,“ prohlásil Jakub Janda (ODS). Testování podle něho začalo pozdě a v malém rozsahu, na výsledky se čeká dlouho, pozdě se zavřely i doly. „Stigmatizace regionu, protože se tam vyskytla nákaza, je cesta do pekel,“ řekl předseda STAN Vít Rakušan. Nařkl ministerstvo zdravotnictví z nečinnosti a z toho, že nepomohlo místním úřadům.

„Z toho, že máme lokální ohnisko nákazy, nelze dělat fatální závěry o selhání systému,“ ohradil se vůči výtkám Vojtěch. Obecně uvedl, že virus v Česku stále je a zjevně neustupuje. S ohnisky nákazy je nutné podle ministra počítat i do budoucna. Například představa, že díky chytré karanténě nemoc zmizí, je nepochopení věci, podotkl ministr. Takzvaná chytrá karanténa má pomáhat ve vyhledávání kontaktů nakažených koronavirem a ohnisek nemoci.

-čtk-