Mimořádné odměny získají zdravotníci za práci ve ztíženém prostředí od 13. března do 31. května. Foto: Pexels

Zdravotníci v sociálních službách dostanou odměny kvůli covidu

Zdravotníci v sociálních službách dostanou mimořádné odměny za práci v době koronavirové epidemie. V zařízeních s karanténou bude odměna činit 235 korun za hodinu, jinde 59 korun za hodinu. Ministerstvo zdravotnictví včera vypsalo dotační program. ČTK o tom informovala jeho mluvčí Gabriela Štepanyová.

 

Mimořádné odměny získají zdravotníci za práci ve ztíženém prostředí od 13. března do 31. května. „Zaměstnanci zařízení, kde se nákaza objevila, tak zpětně dostanou průměrně o 40 tisíc měsíčně navíc, a pracovníci zařízení, kde koronavirus sice nebyl, ale i tak zde riziko nákazy existovalo, deset tisíc měsíčně navíc,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

O dotace na mimořádné odměny mohou poskytovatelé sociálních služeb a kraje za své příspěvkové organizace žádat od 21. července do 21. srpna. Formuláře jsou na webu ministerstva.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na včerejší tiskové konferenci také řekla, že odměny za práci v době koronavirové epidemie dostane zatím 93.400 pracovníků sociálních služeb. Peníze by měli mít v červencové výplatě. Zaměstnavatelům, kteří o dotace na odměňování požádali, ministerstvo práce poslalo finance na účty.

Podle ministryně v sociálních službách pracuje 144.838 lidí. Z nich 2960 je v zařízeních, kde se vyskytla koronavirová nákaza. Resort už dřív sdělil, že o dotace na odměny žádalo 1653 z 2163 poskytovatelů péče, tedy 76 procent. Celkem obdrží 2,03 miliardy korun.

-čtk-