Nejprve byli zařazeni do nejrizikovější skupiny s vážným průběhem COVID-19 pouze morbidně obézní (jako muž na obrázku) s BMI 40 a víc, ale později se ukázalo, že tam patří i "běžně" obézní s BMI 30 a více. Foto: Koláž ZD

Koronavirus a obezita. Špatné spojení nejen pro průběh onemocnění, ale i účinnost vakcíny

Závody ve vývoji vakcíny proti covidu-19 jsou v plném proudu, ale odborníci se už obávají, že sebelepší očkování nepomůže všem pacientům stejně. Zejména obezita by mohla zkomplikovat úspěšnost vakcinace v zemích, kde řádí v podobě epidemie. Zatímco vědci zkoumají biologický podklad snížené imunitní odpovědi obézních lidí na vakcínu a hledají způsob, jak jí posílit, odborníci na veřejné zdraví apelují: pořád bude i pro tyto lidi očkování přínosem, třebaže ne tak velkým jako pro ty, kteří jsou váhově v normě.

 

Ve Spojených státech je pozitivně testováno na koronavirus přes pět miliónů lidí a téměř 170 tisíc jich už zemřelo. Tuto zemi však tíží ještě jedna daleko větší pohroma, která se plíživě rozšiřuje už mnoho let  – epidemie obezity. Obě epidemie dohromady tvoří nebezpečný mix. Jak upozorňuje portál Keiser Health News (KHN) je obezita rizikovým faktorem nejen z hlediska závažnosti onemocnění covid-19, nýbrž také limituje účinnost vakcinace.

Vědci, kteří vyvíjejí vakcíny, již v posledních dvou dekádách zjistili, že ty, které jsou určeny k očkování proti chřipce, hepatitidě B, tetanu a vzteklině, mohou být u obézních lidí méně účinné než u celé populace. Takto oslabení jedinci pak snáze podléhají infekcím a jsou více ohrožení nemocemi, které způsobují. Vědci si nedělají naděje, že by mohla být situace u koronaviru jiná.

„Budeme mít příští rok vakcínu proti covid-19 šitou na míru obézním? V žádném případě, “ řekl portálu Keiser Health News docent Raz Shaikh, specialista na výživu z University of North Carolina-Chapel Hill, který předpovídá, že vakcína nebude u obézních fungovat.

Velké počty obézních, riziko pro celou zemi

Více než 107 milionů dospělých Američanů je obézních a tahle obrovská masa lidí může mít problém s bezpečným návratem do práce, s péčí o své rodiny a vůbec s obnovením každodenního života, jestliže by u nich očkování vyvolalo jen slabou imunitní odpověď. Dosavadní zkušenosti lékařů jasně ukazují, že u obézních lidí má onemocnění způsobené koronavirem často velmi závažný průběh. Na začátku pandemie (v březnu), byla zveřejněna nenápadná čínská studie, v níž se zjistilo, že pacienti s těžkou nadváhou, kteří onemocní covidem-19, zemřou mnohem pravděpodobněji než štíhlejší lidé. Bylo to jakési první varování hlavně pro ty národy, kde žije velký podíl obézních obyvatel. Bohužel se pak ukázalo – zejména ve Spojených státech – jako opodstatněné. Začaly se plnit jednotky intenzivní péče v New Yorku i New Jersey a federální Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zařadila obézní lidi s BMI 40 a více (BMI – body mass index- poznámka redakce), tedy pacienty s tzv. morbidní obezitou, do skupiny s největším rizikem vážného průběhu onemocnění covid-19.  V USA se přitom nachází v této kategorii zhruba 9 procent dospělých!

Po několika dalších týdnech, kdy přibývalo hospitalizovaných a byla k dispozici další data o jejich složení, rozšířily federální úřady kritéria nejohroženější skupiny na lidi s BMI 30 a více (hranice „běžné“ obezity). Tím se značně zvětšil okruh osob ohrožených vážným průběhem nemoci covid-19, a to až na 42,4 procenta dospělých Američanů (data byla publikována letos v únoru v rámci National Health and Nutrition Examination Survey).

Slabá imunitní odpověď

O obezitě je již dlouho známo, že je významným rizikovým faktorem úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a rakovinu. Bádání v nově se rozvíjejícím oboru imunometabolismu ovšem ukázalo, že obezita také narušuje imunitní odpověď organismu, což vystavuje obézní jedince vyššímu riziku infekce patogeny, jako je virus chřipky či nový koronavirus. Je už ostatně také známo delší dobu, že obezita snižuje účinnost očkování dospělých proti chřipce. Otázkou, kterou si nyní vědci kladou, je, zda to platí také pro covid-19.

Tuková tkáň v břiše, játrech a dalších orgánech obsahuje specializované buňky, které produkují různé látky jako je například hormon leptin, o nichž vědci předpokládají, že vyvolávají stav mírného chronického zánětu. Přesný biologický mechanismus je stále předmětem zkoumání, ale zdá se, že právě chronický zánět narušuje imunitní odpověď na vakcíny a tedy způsobuje, že obézní lidé onemocní i když jsou očkování.

První důkazy o snížené imunitní odpovědi obézních lidí na běžné vakcíny se objevily v roce 1995 při očkování nemocničního personálu proti hepatitidě B. U obézních zdravotníků byl zjištěn o 11 měsíců později statisticky významný pokles ochranného efektu, zatímco u neobézních nikoliv. Výsledky byly zopakovány v následující studii, kdy byly k aplikaci vakcíny použity delší jehly proto, aby bylo jisté, že byla očkovací látka vpravena do svalu a nikoliv do podkožního tuku.

Podobný problém nastal i u vakcíny proti hepatitidě A. Další studie pak odhalily signifikantní pokles ochranné funkce protilátek obézních lidí v případě tetanu a vztekliny. „Obezita je vážným globálním problémem a suboptimální imunitní odpověď po vakcinaci, pozorovanou u obézní populace, nelze ignorovat,“ upozorňovali vědci z vakcinační skupiny z Mayo Clinic ve své studii zveřejněné v časopise Vaccine v roce 2015.

Portál Keiser Health News poukazuje i na to, že se pozornost věnuje lidem starším 65 let, u nichž je také snížená imunitní odpověď na vakcinaci a jsou jim podávány vakcíny proti chřipce s vyšší koncentrací virových anitgenů. Naproti tomu stejný problém u  obézních – dětí i dospělých – je prý ignorován. „Nejsem si úplně jistá, proč o účinnosti vakcíny v této populaci nemáme dost zpráv,“ řekla portálu docentka biologie  Catherine Andersenová z Fairfield University, která studuje obezitu a metabolická onemocnění. „Je to promarněná příležitost k většímu zásahu do veřejného zdraví,“ dodala.

Pro obézní je přesto očkování přínosem

V roce 2017 vědci z UNC-Chapel Hill popsali limity očkování proti chřipce. V příspěvku zveřejněném v časopise International Journal of Obesity poprvé prokázali, že očkovaní obézní dospělí mají oproti zbytku populace dvojnásobně větší pravděpodobnost, že se u nich vyvine chřipka nebo chřipce podobné onemocnění. Zajímavé bylo zjištění, že dospělí lidé trpící obezitou si dokázali po vakcinaci proti chřipce vytvořit dostatečnou, tedy ochrannou, hladinu protilátek, ale přesto byla jejich imunitní odpověď stále slabá.  „To byla záhada,“ uvádí virolog Chad Petit, specializující se na chřipku na University of Alabama, ale zkoumající i  covid-19 u obézních pacientů. Jednou z hypotéz podle něj je, že obezita může vyvolat metabolickou dysregulaci T buněk. Míní ale současně, že takovou překážku by vědci mohli překonat.

„Můžeme navrhnout lepší vakcíny, které by mohly tento rozpor překonat,“ tvrdí Petit. Jenže to by musela být vakcína zkoušena také u obézních osob, což má svá úskalí. Lidé s vysokým BMI jsou totiž často vyloučeni z klinického hodnocení léčiv, protože obvykle trpí dalšími chronickými potížemi, které by mohly zkreslovat výsledky.

Probíhající klinické hodnocení zaměřené na testování bezpečnosti a účinnosti vakcíny proti koronavirům nevylučují participanty s různým BMI a zahrnují i osoby s obezitou, ujistil portál doktor Larry Corey z výzkumného centra Fred Hutchinson Cancer Research Center, který dohlíží na studie fáze 3 sponzorované Národními ústavy zdraví (National Institutes of Health – NIH). Ačkoliv hodnocení není speciálně zaměřeno na obezitu a její potenciální komplikace, bude podle Coreyho zaznamenáno BMI účastníků a jejich výsledky zhodnoceny.

Důležité je ovšem zdůraznit, že pochybnosti o účinnosti vakcíny u lidí s vyšší váhou neznamenají, že by neměli být očkováni. Odborníci se shodují, že je pro obézní stále bezpečnější nechat se očkovat, než se vakcinaci vyhnout.

„Vakcína proti chřipce u pacientů s obezitou funguje, ale ne tak dobře. Stále chceme, aby se nechali očkovat,“ řekl portálu Keiser Health News doktor Timothy Garvey, endokrinolog a ředitel centra pro výzkum diabetu University of Alabama.

-cik-