Jistotu práce v každé době získají absolventi kurzu pro sanitáře, tvrdí hlavní sestra Nemocnice AGEL Prostějov. Foto: AGEL

O kurz sanitáře je zájem, Nemocnice Prostějov pořádá další

O akreditovaný kurz sanitáře, který od loňska pořádá Nemocnice Agel Prostějov, je velký zájem a letos se do něj přihlásilo 36 lidí. První kurz loni v Prostějově úspěšně absolvovalo 21 účastníků, z toho osm našlo práci přímo v tamní nemocnici. ČTK to včera sdělila hlavní sestra Nemocnice AGEL Prostějov Marie Jouklová.

Letošní kurz bude v prostějovské nemocnici zahájen 15. září. „Zářijový kurz je již naplněn, a to bez jakékoliv propagace. Je vidět, že lidé mají o tuto práci zájem. Sami nám volali, ptali se, kdy se uskuteční. Chtějí mít jistotu práce, a tu na pozici sanitáře mají,“ uvedla Jouklová.

Účastníci tříměsíčního kurzu získají teoretické základy v přednáškovém sálu nemocnice. Následně absolvují praxi na lůžkových odděleních a ambulantních provozech prostějovské nemocnice.

„Celkem účastníci absolvují 100 hodin teorie a 80 hodin praxe, kdy nabízíme kurzistům velmi dobrou teoretickou přípravu i navazující praxi na lůžkových a ambulantních odděleních Nemocnice AGEL Prostějov, stejně jako na pracovišti patologie, operačních sálech, rehabilitaci, v laboratořích a nemocniční lékárně,“ dodala Jouklová.

Do kurzu sanitář se mohou přihlásit zájemci starší 18 let s ukončeným základním vzděláním a v dobrém zdravotním stavu. Loňský kurz poskytl rekvalifikaci 17 ženám a čtyřem mužům ve věku od 20 do 67 let, kteří dříve pracovali například ve výrobě či hostinské nebo obchodní činnosti.

Účastník kurzu zaplatí 6000 korun včetně studijních materiálů. Kvalifikační kurz končí praktickou a teoretickou zkouškou. „Poté obdrží absolvent osvědčení, kterým získal odbornou způsobilost k výkonu povolání sanitáře s neomezenou platností. Když splní podmínky nástupu do zaměstnaneckého poměru Nemocnice AGEL Prostějov, nabízíme dokonce vrácení účastnického poplatku,“ dodala Jouklová.

Sanitář poskytuje zdravotní péči pacientům pod odborným dohledem zdravotnického pracovníka. Zvládá pomocné činnosti, jako je například základní ošetřovatelská péče, převoz pacientů na vyšetření i jejich polohování. Sanitář také manipuluje s technickým vybavením na operačních sálech, dováží stravu na oddělení i přebírá a ukládá léčiva pro pacienty.

-čtk-