Dotace se poskytuje ke mzdě nebo platu jako odměna za práci ve ztíženém pracovním prostředí, kdy byl zaměstnanec vystaven riziku nákazy covid-19. Foto: Pxfuel

Ministerstvo začne přijímat žádosti o dotaci na odměny při covidu

Ministerstvo zdravotnictví včera začalo přijímat žádosti nemocnic o dotace na odměny pro zaměstnance. Celkem je na ně vyhrazeno 11,2 miliardy korun. Původně ministerstvo nařídilo odměnit zaměstnance státních nemocnic, kteří pečovali přímo o nemocné s covidem-19. Odbory požadovaly odměny pro všechny zdravotníky v nemocnicích, po dalších jednáních se jim to podařilo prosadit.

Zdravotníci v nemocnicích akutní a lůžkové péče dostanou za období od března do května 75.000 korun, pokud mají celý úvazek. Nezdravotníkům bude náležet odměna 30.000 korun.

Ministerstvo dotacemi vykompenzuje nemocnicím kompletní náklady s vyplacením odměn včetně sociálních odvodů. Žádosti je možné podávat do 5. září, přímo řízené nemocnice ho dostanou jako provozní příspěvek přímo od ministerstva.

Vláda dotace na odměny pro zdravotníky schválila minulé pondělí. Pracovníkům v sociálních službách je odsouhlasila už v květnu. Podle druhu činnosti a rizika nákazy by měli získat 40.000 korun, 20.000 Kč a 10.000 korun za měsíc. Celkem na to kabinet vyčlenil 5,2 miliardy Kč.

Zdravotníkům v sociálních službách přispěje i ministerstvo zdravotnictví. V zařízeních s karanténou bude odměna činit 235 korun za hodinu, jinde 59 korun za hodinu.

-čtk-