Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Foto: FN u sv. Anny

Svatoanenská nemocnice v Brně měla v pololetí zisk dva miliony

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně byla podle předběžných výsledků v prvním pololetí v zisku dva miliony korun, řekl včera novinářům ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák. V posledních letech mívala v pololetí ztrátu desítky milionů, každoročně pak byla ztráta zhruba 200 milionů korun. Nemocnice patřila k nejzadluženějším v zemi se závazky po splatnosti převyšujícími miliardu korun. Nemocnice je letos uhradila díky podpoře 1,6 miliardy korun z ministerstva financí. Kromě toho propustila 35 zaměstnanců.

V ekonomice nemocnice se promítly i vyšší platby od pojišťoven nebo zvýšení produkce. Vajdák uvedl, že nemocnice navíc vyplatila čtvrtletní motivační prémie v celkové výši 37 milionů korun, z toho sedm milionů byly odměny v souvislosti se situací kvůli nemoci covid-19. „Největším problémem byly závazky po splatnosti. Díky oddlužení jsme byli schopní je zaplatit všechny ve výši 1,6 miliardy korun,“ uvedl Vajdák, který nastoupil na pozici ředitele nemocnice loni v srpnu.

Nemocnice už tak nemusí platit například úroky z prodlení z pozdějších plateb a podobně. „Úspora v nákladech je 30 milionů korun. Pokud budeme platit včas, můžeme mít úsporu až 100 milionů korun,“ poznamenal Vajdák.

Podle něj ke zlepšení hospodářského výsledku přispěly i personální audity, které se uskutečnily u všech nezdravotnických provozů. „Rozloučili jsme se s 35 osobami. Některé pozice nedávaly smysl, někde jsme to sloučili, aby to odpovídalo tomu, jak by to mělo vypadat,“ řekl Vajdák.

-čtk-