Šíření viru nabírá prudce na síle. Lékaři v Evropě budou s napětím sledovat, jak se v dalších dnech a týdnech vyvine počet závažných případů a úmrtí. Foto: Pixabay

Británie má od května rekordní nárůst případů koronaviru, vysoké počty hlásí Francie

Británie včera ohlásila téměř 3000 nových případů koronaviru za posledních 24 hodin. Je to nejvyšší denní údaj od 22. května. Ministr zdravotnictví Matt Hancock řekl, že ho znepokojuje nárůst případů mezi mladými lidmi. Francie má za minulých 24 hodin přes 7000 nových případů, což je sice méně než v uplynulých dvou dnech, avšak od pátku v zemi zaznamenali celkem 25.000 nově nakažených. Ve Francii rovněž přibylo 58 ohnisek nákazy, celkem jich je přes 500.

 

V Británii, která je v Evropě co do úmrtí nejpostiženější zemí, zemřeli nově dva pacienti s covidem-19, celkem má Británie podle Univerzity Johnse Hopkinse 41.640 mrtvých, vládní údaj je ale nižší – 41.551 mrtvých.

Zatímco v sobotu země za předchozích 24 hodin měla 1813 nových případů nákazy, včera ohlásila 2988 nových případů. Od začátku epidemie se v Británii potvrdil koronavirus podle statistiky Univerzity Johnse Hopkinse u 349.505 lidí.

Hancock řekl, že je důležité, aby každý přispěl svým dílem a dodržoval „odstup, protože bez ohledu na věk nebo na to, jak je člověk sám nemocí zasažen, může nakazit ostatní“. „Nepředejte nemoc svým prarodičům, odstup musí dodržovat všichni,“ dodal ministr. Hájil také vládní rozhodnutí otevřít školy, protože opak by měl neblahý dopad na děti.

Jak uvádí zpravodajská stanice BBC, nárůst případů z minulých dní se dá připsat testování většího počtu lidí, ale denní přírůstek nad 1000 nakažených se dá považovat za směřování k dalšímu vrcholu křivky. Denní přírůstek v minulých sedmi dnech činil průměrně 1812 nových nakažených.

Francie má za minulé tři dny 25.000 nových případů, přičemž 24hodinový nárůst ohlášený dnes je 7071. V pátek země ohlásila 8975 nově nakažených a v sobotu 8550. Míra pozitivních případů vzhledem k počtu testovaných stoupá a nyní činí 4,9 procenta, zatímco uprostřed minulého týdne to bylo 4,3 procenta. Z 528 ohnisek nákazy připadá 214 na domy s pečovatelskou službou. Celkem ve Francii s covidem-19 zemřelo od začátku epidemie podle Univerzity Johnse Hopkinse 30.730 lidí.

Jak upozornila agentura AFP, i přes tento vývoj vláda zvažuje zkrátit současnou dvoutýdenní karanténu pro nakažené a pro ty, kteří s nimi byli v kontaktu.

-čtk-