Dva biliony dolarů, to odpovídá více než desetinásobku ročního výkonu české ekonomiky. Foto: koláž ZD

Hodnota deseti největších farmaceutických firem světa činí dva biliony dolarů. Kdo vládne žebříčku?

Kdybychom sečetli tržní hodnoty deseti největších farmaceutických společností, došli bychom téměř ke dvěma bilionům dolarů. Tato těžko představitelná suma odpovídá více než desetinásobku ročního výkonu české ekonomiky. Hned polovina společností první desítky se může pyšnit tržní kapitalizací přes 200 miliard dolarů.

Každá druhá z deseti nejhodnotnějších farmaceutických společností světa má sídlo ve Spojených státech. Po dvou zástupcích mezi top 10 má Švýcarsko a Velká Británie. Desítku největších pak doplňuje francouzská farmaceutická skupina Sanofi. Neplatí, že firma s nejvyšší tržní hodnotou je zároveň společností, která generuje největší objem tržeb, natož zisku. Měřítko finančních výsledků má navíc v době, kdy světovou ekonomiku drtí následky koronavirové pandemie, do značné míry zkreslenou vypovídací schopnost.

10. GlaxoSmithKline, tržní kapitalizace: 94,6 mld. USD

Britská farmaceutická skupina vykázala za loňský rok šesté největší tržby na světě v rámci farmaceutického průmyslu, a to ve výši 43,5 miliardy dolarů. Akcie GSK mají jako akcie mnoha dalších farmaceutických společností za sebou turbulentní půlrok. Během května se stačily jakž takž zotavit z březnového pádu, ale během letních měsíců jejich cena opět klesala. V současné době se obchodují jen asi o sedm procent výše, než bylo jejich letošní dno dosažené v březnu. Nedávno ale vyšlo najevo, že GSK podepsala spolu s francouzskou skupinou Sanofi kontrakt na dodávku více než 70 milionů dávek vakcíny proti koronaviru kanadské vládě. To lze chápat jako pozitivní signál.

9. Sanofi, tržní kapitalizace: 127,6 mld. USD

Jak již bylo uvedeno, francouzská farmaceutická společnost Sanofi se s GSK bude podílet na dodávkách vakcíny proti koronaviru do Kanady. Sanofi vykázala v loňském roce osmé nejvyšší tržby ze všech farmaceutických společností ve výši 27 miliard dolarů. Zisk pak činil 2,8 miliardy. Akcie Sanofi sice v posledních dvou měsících mírně oslabovaly, ale v porovnání s březnem se obchodují asi o pětinu výše. Na dosažení úrovně před vypuknutím pandemie jim ale ještě asi sedm procent schází.

8. Bristol-Myers Squibb, tržní kapitalizace: 134,1 mld. USD

Americká farmaceutická společnost se soustředí na vývoj a výrobu mnoha originálních léků v různých oborech medicíny. Včetně onkologických terapií nebo léků proti HIV/AIDS, kardiovaskulárním chorobám, cukrovce, žloutence nebo psychiatrickým obtížím. Loňský obrat skupiny mírně přesáhl 26 miliard dolarů, což by pro ni v této disciplíně znamenalo devátou příčku. Akcie BMS se po březnovém výprodeji rovněž solidně zotavily. Za posledních šest měsíců stačily zpevnit o třicet procent, byť uplynulých několik týdnů spíše mírně ztrácely.

7. AstraZeneca, tržní kapitalizace: 143,8 mld. USD

Britská farmaceutická skupina se může stát skokanem roku. Co do tržeb za loňský rok by s 23 miliardami dolarů skončila až na konci první desítky. Impozantní je ale vývoj ceny akcií společnosti AstraZeneca. Ty už totiž stačily nejen vystoupat na předkrizovou úroveň, ale momentálně se na burze obchodují asi o jedenáct procent nad ní. AstraZeneca úspěšně spolupracuje s dceřinou společností Oxfordské univerzity na vývoji vakcíny proti koronaviru a již má podepsáno několik kontraktů s vládami různých zemí světa.

6. AbbVie, tržní kapitalizace: 152,2 mld. USD

Šestá příčka patří další americké farmaceutické společnosti. Její tržby dosáhly za loňský rok více než 33 miliard dolarů, což by ji řadilo na sedmé místo žebříčku. Akcie AbbVie zaznamenaly od březnového propadu nepřetržitý růst až zhruba do poloviny července. Tehdy jejich cena vystoupala dokonce výše než pře propuknutím pandemie. Od té doby ale opět ztrácejí, ačkoli se obchodují na asi o třetinu vyšší úrovni než v březnu.

5. Pfizer, tržní kapitalizace: 200,3 mld. USD

Americká skupina Pfizer vládne žebříčku farmaceutických firem sestavenému podle objemu tržeb. Ten v případě Pfizeru loni dosáhl bezmála 52 miliard dolarů. Pfizer rovněž patří do okruhu firem, jež se snaží co nejrychleji vyvinout vakcínu proti koronaviru. Akcie Pfizeru se aktuálně obchodují jen mírně pod předkrizovou úrovní, přestože jejich vývoj v posledním roce připomínal horskou dráhu.

4. Merck, tržní kapitalizace: 209,8 mld. USD

Americký Merck se jen o pár miliard dolarů dostal v tržní hodnotě před Pfizer. Přitom Merck by na čtvrté pozici skončil i v případě žebříčku podle objemu tržeb, jež v loňském roce dosáhly necelých 47 miliard dolarů. Merck může být zajímavou investicí. Vyvíjí vakcínu podávanou orálně, a navíc jen v jedné dávce. Investory tento přístup zatím moc nepřesvědčuje, neboť akcie Mercku se obchodují asi o desetinu níže než na počátku tohoto roku. I tak je to ale celkem slušný výsledek.

3. Novartis, tržní kapitalizace: 213,2 mld. USD

Třetí nejhodnotnější farmaceutickou firmou světa je švýcarský Novartis. S tržbami v objemu 47,5 miliardy dolarů by skončil na bronzovém stupínku i v pořadí podle obratu. Novartis se zabývá vývojem a výrobou léků pro léčbu širokého spektra chorob, včetně rakoviny, ale i vzácných nemocí. Akcie Novartisu se stále obchodují asi patnáct procent pod úrovní z konce února, nicméně trend posledních týdnů byl spíše mírně pozitivní.

2. Roche, tržní kapitalizace: 311,1 mld. USD

Jen o jeden stupínek výše se umístila další švýcarská farmaceutická skupina, Roche. Druhé místo by obsadila rovněž v žebříčku sestaveném podle objemu tržeb. Roche loni prodala zboží za zhruba 50 miliard dolarů. Akcie Roche se po březnovém pádu poměrně rychle vzpamatoval a v současné době se obchodují jen mírně pod úrovní z doby před vypuknutím koronavirové pandemie.

1. Johnson & Johnson, tržní kapitalizace: 383,5 mld. USD

Pokud bychom sestavovali žebříček firem podle obratu, skončil by Johnson & Johnson až šestý. Za loňský rok utržil „jen“ něco málo přes 42 miliard dolarů. Jak je ale patrné, investoři si tuto společnost velmi považují. Její tržní hodnota je téměř dvakrát vyšší než v případě třetího největšího Novartisu. Pokud bychom vyloučili všeobecný akciový výprodej na americké burze v posledních dnech, dalo by se říci, že Johnson & Johnson se těší investorské oblibě i nyní. Předkrizová úroveň ceny akcií byla již prakticky dosažena.

Petr Musil

Pozn.: Údaje o tržních kapitalizacích byly čerpány přímo z akciových burz, na nichž se zmíněné společnosti obchodují.