Židovský svátek Roš hašana je však za dveřmi, zatímco počty nově infikovaných nadále stoupají. Izraelský zmocněnec pro boj s koronavirem Ronni Gamzu, tak nyní vyzývá kabinet, aby zavedl přísnější opatření. Foto: Wikimedia/Talmoryair

Izrael kvůli nárůstu nově infikovaných zvažuje celostátní uzávěru

Izraelská vláda projedná, zda opět kvůli nárůstu případů nákazy koronavirem zavede celostátní uzávěru. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC. Izraelské ministerstvo zdravotnictví ve středu evidovalo denní přírůstek 3904 nakažených, čímž se počet lidí, u nichž se koronavirus ve zhruba devítimilionové zemi prokázal od začátku pandemie, zvýšil na 142.582. Bilance zemřelých s onemocněním covid-19 v Izraeli ve středu vzrostla o 11 na celkových 1054. Od úterý jsou zavřené školy a platí zákaz nočního vycházení ve 40 koronavirem nejpostiženějších oblastech v zemi.

 

Zdravotní odborníci nyní navrhují, aby byla v Izraeli na měsíc zavedena uzávěra. Podle izraelských médií by mohla začít platit příští čtvrtek, den před židovským Novým rokem Roš Hašana. V rámci opatření by údajně měly být zavřeny školy, restaurace, obchodní centra, tržiště a další místa. Alternativou je takzvaná „dýchající“ uzávěra, která by tolik neomezovala volný pohyb osob, ale vedla by několikatýdennímu uzavření podniků.

Izrael eviduje opětovný nárůst nakažených od května, kdy uvolnil celostátní uzávěru zavedenou na začátku pandemie. Minulý týden země podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) zaznamenala největší přírůstky nově nakažených na světě v přepočtu na obyvatele.

Očekávalo se, že izraelský kabinet na základě doporučení vládního zmocněnce pro boj s koronavirem v neděli schválí zavedení úplné uzávěry v deseti koronavirem nejpostiženějších místech. Náboženské strany ve vládní koalici s takovým krokem však nesouhlasily, jelikož by opatření dopadlo zejména na ultraortodoxní židovskou komunitu. Starostové ve čtyřech z těchto deseti oblastí zároveň premiéra Benjamina Netanjahua varovali, že by s úřady v případě zavedení uzávěry nespolupracovali. Izraelský ministr vnitra Arje Deri mezitím předsedu vlády žádal, aby přistoupil k vyhlášení celostátní uzávěry. Nakonec kabinet přijal mírnější formu, když vyhlásil noční zákaz vycházení ve 40 „červených“ městech s vysokými přírůstky nakažených.

Židovský svátek Roš hašana je však za dveřmi, zatímco počty nově infikovaných nadále stoupají. Izraelský zmocněnec pro boj s koronavirem Ronni Gamzu, tak nyní vyzývá kabinet, aby zavedl přísnější opatření. Proti úplné uzávěře je údajně ministerstvo financí. Takový krok by totiž podle něj měl tvrdý dopad na sektor služeb, který se stále vzpamatovává z tvrdých opatření zavedených na jaře.

-čtk-