Menší středočeské nemocnice žádají stejné peníze jako krajská zařízení. Foto: koláž ZD

Jiné než krajské nemocnice žádají peníze na investice od kraje

Městské a soukromé nemocnice žádají peníze na investice od Středočeského kraje a chtějí srovnatelné podmínky jako krajská zařízení. Jinak podle nich hrozí omezení jejich služeb. K požadavku se připojily slánská, mělnická, čáslavská, rakovnická a nymburská nemocnice. Jejich zřizovateli jsou soukromé společnosti nebo města. Zajišťují základní zdravotní péči pro zhruba polovinu obyvatel kraje. ČTK to v tiskové zprávě sdělil ředitel rakovnické nemocnice Tomáš Jedlička.

 

Středočeský kraj, který je zřizovatelem nemocnic v Kladně, Kolíně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově, jiným než krajským nemocnicím poskytuje účelovou dotaci na zajištění lékařské pohotovostní služby, v roce 2019 to bylo přes 20 milionů korun. „Nemocnice mohou žádat o dotace v rámci dotačních programů, například z Humanitárního fondu,“ reagoval krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO).

Podle zástupců jiných než krajských nemocnic nestačí platby hrazené zdravotními pojišťovnami na pokrytí provozních i investičních potřeb nemocnic.

„Středočeské nekrajské nemocnice nechtějí mít výhody proti jiným, ale pouze žádají alespoň částečné srovnání podmínek s krajskými zdravotnickými zařízeními. V opačném případě hrozí, že budou muset zredukovat své služby, a následně tak omezit zdravotní péče pro obyvatele spádových oblastí,“ uvedl Jedlička.

Dle Bezděka bylo v minulosti důvodem privatizace některých nemocnic to, že kraj nemůže finančně utáhnout provoz všech nemocnic ve středních Čechách. „Středočeský kraj logicky podporuje síť krajských nemocnic, jejichž je zakladatelem a které zapadají do systému krajské zdravotní péče. Zakladatelé a majitelé ostatních nemocnic, soukromých nebo městských, by se měli o svá zařízení starat s řádnou péčí stejně, jako to dělá kraj,“ dodal radní.

-čtk-