Fúze a nákupy farmaceutických firem jsou v plném proudu. Koronavirus je nezastavil, naopak některé potencuje. Foto: Koláž ZD

Mylan expanduje do Evropy, BioNTech kupuje kapacity od Novartisu a Turci nakukují do Švýcarska

Německá biotechnologická společnost BioNTech chce urychlit dostupnost vakcíny proti koronaviru, a tak koupí výrobní kapacity od švýcarské farmaceutické skupiny Novartis. A ani jiné akvizice na farmaceutickém trhu se kvůli pokračující koronavirové pandemii nezastavily.

 

BioNTech koupí provozovnu Novartisu, která je situována na území Německa. Cílem je připravit potřebné produkční kapacity pro výrobu vakcíny proti koronaviru, kterou německá biotechnologická společnost vyvíjí ve spolupráci s americkým farmaceutickým gigantem Pfizer. Podle webu americké stanice CNBC ovšem částka, za kterou se transakce uskuteční, nebyla zveřejněna.

Do majetku německé biotechnologické společnosti přejde provozovna v osmdesátitisícovém  Marburgu, který leží ve spolkové republice Hesensko. Závod bude kompletně přebudován a připraven pro výrobu vakcín během první poloviny příštího roku. BioNTech by měl být schopen v jejích útrobách vyrobit až 750 milionů dávek ročně.

Pfizer a BioNTech původně plánovaly, že by ještě letos mohly na trh dodat až 100 milionů dávek a dalších 1,3 miliardy během příštího roku. Nákup kapacit od Novartisu by však mohl výsledné číslo výrazně zvýšit. Ve výrobně vakcín v Marburgu bude podle plánů BioNTechu pracovat kolem 300 lidí. Výrobní linka by se tak mohla stát jednou z největších producentů vakcín tohoto typu v Evropě. Kromě toho Pfizer disponuje na území USA a Evropy dalšími nejméně čtyřmi provozovnami pro výrobu vakcín.

Podle mluvčího společnosti BioNTech by nově vyvíjená vakcína měla mít účinnost alespoň 70 až 75 procent, což je také hranice, která by měla dokázat potlačit koronavirovou pandemii. Vakcína bude rovněž skladovatelná v lednici po dobu nejméně dvou týdnů, takž by měly odpadnout obavy, že bude muset být hluboce zmrazena.

Časy se mění, říkají Turci

Na nákupy vyrazily také další farmaceutické společnosti, jako například turecká skupina Abdi Ibrahim, která je zároveň největší v zemi. V pátek oznámila, že získala podíl 28,5 procenta ve švýcarské farmaceutické společnosti OM Pharma. Za necelých třicet procent akcií Turci zaplatili 530 milionů dolarů (necelých 12 miliard korun). Proces akvizice byl zahájen už letos v lednu, koncem minulého týdne tak došlo k jejímu dotažení do úspěšného konce. Abdi Ibrahim se tak v OM Pharma stala druhým největším akcionářem.

„Časy, kdy se turecké společnosti prodávaly zahraničním investorům, se mění,“ uvedl Nezih Barut, šéf společnosti Abdi Ibrahim. Doplnil, že cílem akvizice části OM Pharma je rozvoj výroby chemických produktů a biotechnologických léčiv. Biotechnologické léky zaujímají na globálním farmaceutickém trhu asi jednu pětinu. Do roku 2030 by se pak tento podíl mohl zvýšit až čtyřnásobně. A právě Turecko má obrovský potenciál. Tamní obrat na biotechnologickém trhu dosahuje necelých 55 milionů dolarů (více než 1,2 miliardy korun), což představuje asi 17procentní podíl.

Mylan: jedna akvizice a jedna fúze

Dobývat Evropu se chystá také americká farmaceutická společnost Mylan. Její zástupci oznámili, že mají v plánu nákup evropského byznysu s léky na rozpouštění krevních sraženin společnosti Aspen Pharmacare Holdings. Transakce by měla být dokončena ještě letos a Mylan vyjde na 641 milionů eur (asi 17,1 miliardy korun).

Jihoafrická společnost Aspen Pharmacare Holdings vyrábí injekční antikoagulanty, které předcházejí vzniku krevních sraženin a s nimi spojeným  vážným zdravotním komplikacím. Aspen samotnou výrobu těchto léků ponechá, společnost Mylan bude mít na starosti zejména distribuci hotové produkce. Tento druh léků zajišťuje Aspenu obrat kolem 230 milionů eur (přes 6 miliard korun) ročně.

Akvizice posílí Mylanu stávající obchodní infrastrukturu. „Zapojením našeho velmi zkušeného obchodního a marketingového týmu posílíme náš obchodní dosah v nemocnicích a vytvoříme podmínky pro růst našeho biosimilárního sektoru v Evropě,“ uvedl prezident společnosti Mylan Rádživ Malik.

Mylan má před sebou ještě jednu obchodní transakci. Se společností Upjohn, divizí farmaceutické skupiny Pfizer, totiž pracuje na vzniku nového společného podniku s názvem Viatris. Fúze by měla být dokončena ještě v tomto roce.

Petr Musil