Mohli bychom stále ještě mít vakcínu do konce roku nebo začátku roku příštího," uvedl generální ředitel firmy AstraZeneca Pascal Soriot. Foto: YouTube/AstraZeneca

Šéf AstraZeneca: Vakcína ještě může být do konce roku

Navzdory pozastavení finální fáze klinických testů je možné, že bude vakcína firmy AstraZeneca proti koronaviru k dispozici ještě do konce tohoto roku. Podle agentury AFP to včera řekl ředitel této farmaceutické společnosti, která na vývoji očkovací látky spolupracuje s Oxfordskou univerzitou.

 

„Mohli bychom stále ještě mít vakcínu do konce roku nebo začátku roku příštího,“ uvedl generální ředitel firmy AstraZeneca Pascal Soriot. Rozhodnutí o pokračování v pozastavených klinických testech nicméně není na samotné společnosti, ale na nezávislém panelu odborníků.

Soriot dnes zdůraznil, že přerušení klinických testů není při vývoji vakcín nijak výjimečné, teď se mu ale dostalo mimořádné pozornosti kvůli zájmu, jenž má svět na vývoji vakcíny proti covidu-19. Agentura AFP připomněla, že Světová zdravotnická organizace (WHO) označila vakcínu vyvíjenou firmou AstraZeneca za nejnadějnější.

Také zástupci WHO na dnešní tiskové konferenci řekli, že pozastavení klinických zkoušek této vakcíny není žádným fatálním problémem, ale spíše očekávatelným zádrhelem na dlouhé cestě vývoje nové očkovací látky. „Je to pro nás upozornění, že v klinickém vývoji jsou lepší a horší chvilky a na to musíme být připravení… Nesmíme se nechat odradit, protože tohle se stává,“ uvedla v Ženevě hlavní vědecká pracovnice WHO Soumya Swaminathanová.

AstraZeneca ve středu oznámila, že pozastavila finální fázi klinických testů koronavirové vakcíny, protože se u jednoho z účastníků projevily nevysvětlené zdravotní problémy, které by mohly být vedlejšími účinky aplikace očkovací látky. Soriot včera řekl, že diagnózu pacienta z Británie zatím nezná a je třeba provést další testy.

WHO v současnosti eviduje asi 35 „kandidátů na vakcínu“ proti covidu-19. Devět z nich je v poslední fázi testování nebo se na ni připravují. Generální tajemník OSN António Guterres dnes vyzval mezinárodní společenství, aby na program na podporu vývoje vakcín, léčby a diagnostiky covidu-19 vydalo dalších 35 miliard dolarů (781 miliard Kč), z toho 15 miliard v následujících třech měsících. Dosud se na program vybraly jen tři miliardy dolarů (67 miliard Kč).

-čtk-