Vyčlenění oddělených prostor ukládá od 21. října domovům pro seniory, pacienty s demencemi či postižené nařízení ministerstva zdravotnictví. Foto: Pixabay

V domovech seniorů mají být odděleny prostory pro nemocné

Domovy pro seniorů by měly mít oddělené prostory pro klienty s covidem. Vyčlenit by měly i personál. Po jednání vlády to včera řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Opatření by podle něj mělo zabránit šíření nemoci uvnitř zařízení. Vedle oddělení prostor a pečovatelů je podle něj potřeba pravidelně sledovat zdravotní stav klientů zařízení a dodržovat hygienická opatření.

Vyčlenění oddělených prostor ukládá od 21. října domovům pro seniory, pacienty s demencemi či postižené nařízení ministerstva zdravotnictví. Vymezené místo, lůžka i personál má vedení zajistit podle potřeby. Personál, který se stará o nakažené, by se neměl potkávat s ostatními kolegy a obyvateli zařízení, pokud to bude možné.

Ministerstvo nařídilo vyčlenit prostory domovům už v březnu. Tehdy jim uložilo pro klienty s covidem či v karanténě oddělit desetinu lůžek. Oddělené měly být i toalety a další zázemí a prostory. Asociace poskytovatelů sociálních služeb tehdy upozorňovala na to, že to v řadě zařízení není možné. Zdravotnický resort pak koncem března rozhodl o tom, že se pro nakažené lidi z domovů vyhradí 329 lůžek v pražských nemocnicích na Bulovce a Na Františku, v Lázních Toušeň a v Těchoníně. Další prostory měly připravit kraje. Zda se plánuje vyhrazení lůžek jinde i nyní, Prymula nezmínil.

Podle něj ministerstvo včera nepředstavilo strategii ochrany seniorů, jak se původně plánovalo. „Zaměřili jsme se na různá zařízení sociální péče. Představili jsme model, který vychází z toho březnového s upřesněními,“ řekl šéf resortu zdravotnictví.

Podle pátečního vyjádření ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška bylo minulý týden v domovech pro seniory přes 2000 nakažených. Nákaza se potvrdila ve 115 zařízeních. V říjnu se nakazilo 9500 lidí starších 65 let a přes 4000 lidí nad 75 let. V nemocnicích končí častěji než mladší nakažení.

Podle ministra jsou opatření v seniorských domovech nezbytná. „Situace se výrazně zhoršuje, to znamená šíření právě mezi seniory, kde máme vysoký nárůst (počtu nakažených). To ohrožuje celý systém z hlediska komplikovaných průběhů,“ uvedl Prymula.

V září statistici zaznamenali 2004 nových nakažených nad 75 let, kteří tvořili 4,3 procenta nových případů. Za první dva říjnové týdny jich bylo 4399, tedy 6,4 procenta případů.

Postup v zařízeních pro seniory podle Prymuly kontroluje speciální tým z armádního Centra biologické ochrany Těchonín. „Ne vždy jsou opatření dodržována,“ uvedl Prymula s tím, že nejčastěji se v prostorech mohou potkávat zdraví a nemocní.

Vláda včera debatovala také o strategii testování, které plánuje. Testován bude personál sociálních zařízení i klienti, doplnil ministr.

-čtk-